Много се говори, че опитът за бунт на ЧВК Вагнер“

...
Много се говори, че опитът за бунт на ЧВК Вагнер“
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Путин ще трябва да преразгледа плановете си след бунта на „Вагнер“

Много се приказва, че опитът за протест на ЧВК „ Вагнер “ през уикенда може да е отслабил съветския президент Владимир Путин. Ако се има вяра на водача на „ Вагнер “ Евгений Пригожин, въстанието е било подготвяно месеци наред, вследствие на умишленото прекъсване на доставките от страна на постоянната войска, а напълно неотдавна и на директна съветска ракетна офанзива против войските му. Това може да изясни за какво походът му изглеждаше ориентиран повече към съветския Генерален щаб, в сравнение с към самия Путин. Какъвто и да е казусът, аферата завърши за един ден; или се е провалила, или е била замислена като освен това от жест. Да се разбере какво се е случило при този случай ще отнеме доста време.

Това, което би трябвало да обмислим в този момент обаче, е доколко неуспехът на Пригожин ще дестабилизира съветското държавно управление, ще отслаби Путин или ще повлияе на войната в Украйна. Статутът на Путин е в центъра на всичко това. Ако това в действителност е бил опит за прелом, той в никакъв случай не е представлявал сериозна опасност за Кремъл. Проблемите на Пригожин с представители на централната власт бяха добре известни. Защо тогава Путин да бъде отслабен от пуч, осъществен от прочут неудовлетворен, който не е довел до нищо? И какво въобще значи да бъде отслабен? Означава ли, че ръководителите на ведомствата, и изключително на Генералния щаб, ще подценяват заповедите му? Означава ли, че той към този момент няма работа?

В политически смисъл отслабването може да значи, че Путин към този момент няма да може да взема изпълнителни решения или да отстранява бюрократи и генерали. Това би било съществено развиване. Русия е във война и се нуждае от ефикасна командна конструкция. Ако Путин бъде отслабен, тогава командната конструкция ще се разпадне, което ще значи също, че няма да има висш главнокомандващ. При този сюжет е малко евентуално Путин да бъде отслабен; той ще бъде сменен. Въпросът е кой ще го размени? Пригожин може и да се е стремял към този пост, само че в последна сметка капитулира пред друга марионетка на Путин - белоруския президент Александър Лукашенко. Разбира се, може да се появи някой незнаен за мен човек, само че с изключение на правоприемник, не знам какво значи Путин да бъде отслабен. А даже и да знаех, не знам за какво един опит за прелом, пресечен за по-малко от ден, би трябвало да го отслаби.

По-сериозният въпрос е обвързван с това какво въобще е правила групата „ Вагнер “ на бойното поле. Частните военни контракти са задоволително публикувани, само че ролята на „ Вагнер “ в Русия беше много неповторима, защото тя пое отговорности, които нормално са непокътнати по-скоро за постоянните сили, в сравнение с за паравоенните групи, натоварена с осъществяването на някои от най-важните сражения във войната. С развиването на ролята си Пригожин стартира да преследва лична тактика отвън командната верига на армията, като от време на време намерено се присмива на противниците си, които прекъсват доставките му на боеприпаси. По този метод две армии се пробват - и до момента не съумяват - да се борят с общ зложелател.

Путин е виновен за цялата преживелица. Той и неговите фрагменти смятаха, че Русия бързо и уверено ще победи Украйна. Почти незабавно, с неуспеха на танковата му офанзива, съветското нахлуване затъна. Русия не беше изгубила войната, само че и не беше спечелила, по тази причина той добави армията с „ Вагнер “. С други думи, Путин извънредно неправилно разбра армията на Украйна и своята лична и вместо да се отдръпна, хвърли „ Вагнер “ в багра. Това необичайно решение сътвори безпорядък. От хаоса произлезе протеста.

В този смисъл потушаването на опита за прелом не е самопризнание за неуспех, както мнозина наподобява имат вяра. Неуспехът се състои в основаването на обстановката, в която „ Вагнер “ трябваше да бъде нает преди всичко. Въпросът в този момент ще бъде до каква степен Москва е в положение да преразгледа военните си проекти и да открие големите неточности. Путин заобикаля да преразглежда военните си проекти. Дали в този момент ще се стигне до преразглеждане на един от дребното триумфи на Путин?

Някои считат, че целият случай е скрит план. Ако казусът е подобен, в планирането би трябвало да вземат участие президентът на Беларус, съветският Генерален щаб, членове на щаба на Путин и така нататък, както и част от групата „ Вагнер “. Никоя професионална интрига не би могла да бъде осъществена при съществуването на толкоз доста хора, които са наясно със протичащото се. Чудя се какъв брой ли детайлности може да е изискал Лукашенко в някакъв миг. Путин, някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), щеше да знае неправдоподобността на методите на конспиратора. Никой експерт не би се опитал да реализира интрига с присъединяване на толкоз доста хора. /БГНЕС

---------------------------

Джордж Фридман, разбор за „ Геополитикал фючърс ”.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР