Много съм горд, че една немска компания от бъдещето за електрически

...
Много съм горд, че една немска компания
от бъдещето за електрически
Коментари Харесай

Германска компания инвестира в последно поколение завод за производство на електрически автомобили в България

Много съм горделив, че една немска компания от бъдещето за електрически коли, която към този момент създава, ще направи основното си произвеждане в България. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков, който през днешния ден с представители на немския производител на електрически коли Next.e.GO Mobile SE подписаха документи, с които се финализира процедурата за започване на инвестиционния план на компанията в България.

Министър Петков сподели, че страната ни е предпочетена в конкуренцията на други европейски страни. „ Реално те избраха България, тъй като огромна част от добавената стойност и доставчиците са от тук. Затова клъстерните стратегии работят, когато имате снабдители, локирани на няколко километра от вас, шансът да извършите завода е много по-голям ", разяснява икономическият министър.

По думите му цялата алуминиева конструкция, кабелите и софтуерът ще бъдат създадени у нас. „ В България има нужда от такива вложения с висока добавена стойност, експортно ориентирани компании, с концепцията да растат и да трансфорат страната в хъб за електрически коли “, добави той.

Германската компания ще направи инвестиция и ще построи в Ловеч първия по рода си цех за електрически автомобили в страната. Инвестицията е резултат от успешното съдействие и работа на Министерството на стопанската система, Аутомотив Клъстер България, частни инвеститори и институции в България и Германия. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

Очакваната инвестиция на компанията, която ще оперира в България Некст.е.ГО България АД, ще е в размер на над 280 милиона лв. и потенциал за производство над 30 000 електро автомобила годишно. Проектът ще се осъществя на част от площадката на цех Балкан АД в Ловеч, където в предишното са създавани едни от първите коли, колела, мотоциклети и самолети в България.

Компанията Next.e.GO Mobile SE, основана в Аахен, Германия, е производител на електрически превозни средства и системи за устойчива мобилност. Предвижда се в България да бъдат създавани моделите: e.GO Life 70, e.GO Life Sport, e.GO Life Cross:

Сред доставчиците на съставни елементи за първоначално вграждане на Next.e.GO са най-престижните немски Tier 1 производители като Bosch, Continental, ZF, Hella и много други. Системата на задвижване е специално създадена от Bosch за e.GO Life като се чака нейният живот да надхвърли 20 години без нужда от поддръжка. В допълнение, поддръжката на автомобилите e.GO ще се прави от стотиците Bosch Car Service, ситуирани във всеки по-голям град в страната.

Планира се създаване на последно поколение авто цех, основан с помощта на технологиите на Next.e.GO Mobile SE и Рейнско-Вестфалски технически университет Аахен, като проектирането на практика към този момент е почнало, а самото строителство ще бъде осъществено за рекордно къси периоди, още до края на следващата година.

*Източник: government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР