Много са въпросите, които възникват около причините за катастрофата на

...
Много са въпросите, които възникват около причините за катастрофата на
Коментари Харесай

Мистерията се заплита: Защо Гърция не знаела, че украинският самолет вози оръжие

Много са въпросите, които пораждат към аргументите за злополуката на украинския товарен аероплан със сръбски муниции, който се разруши в събота вечер край северногръцкия град Кавала, разяснява гръцкият ефирен канал Скай, представен от Българска телеграфна агенция.

Експертите към този момент имат в ръцете си черната кутия на самолета, която беше открита от сапьорите измежду останките на товарния Ан-12. При злополуката починаха и осемте членове на екипажа.

Самолетът, който падна край селището Палеохори в събота, е изхвърчал от сръбския град Ниш и съгласно формалните сведения от Сърбия е превозвал муниции за минохвъргачки с последна дестинация Бангладеш. В понеделник Гърция направи дипломатически демарш пред Сърбия и Украйна и се оплака, че е трябвало да бъде авансово известена за товара на самолета.

Основните сюжети за злополуката, които изследват специалистите, са за пожар със загуба и на двата мотора, за щета на голям брой органи за ръководство, която е довела до загуба на височина, за липса на смазочни материали, която е предизвикала пожара и за отвод на противопожарната система.

Според очевидци на злополуката самолетът е горял още преди да се удари в земята.

В 22:37 ч. водачът е предал, че самолетът ще се върне назад в Сърбия, само че пет минути обстановката на борда ескалирала и било поискано спешно кацане в Кавала, изясни пред Скай авиационният инженер Федон Карайосифидис.

Генералът от запаса от гръцката авиация Константинос Ятридис не изключва опцията пожарът в самолетът да е обхванал и вътрешността и водачите да не са съумели да слагат кислородни маски и да са изгубили схващане вследствие на задимяване.

Сред въпросите, които към този момент нямат отговор, е каква щета е зародила, за какво водачът в началото е желал да се върне в Сърбия, за какво не се е насочил към най-близкото летище на остров Лимнос, което е било на два пъти по-малко разстояние от Кавала, за какво е била изгубена връзката с контролната кула за две минути.

Междувременно гръцките управляващи не престават интервенцията по локализиране и неутрализиране на невзривени муниции от самолета. Снарядите са се разпръснали при злополуката в радиус от 500 метра в нивите. В интервенцията вземат участие пет екипа с 36 сапьори, които би трябвало да проучат зона от 1000 декара. Дейността им се подкрепя и от дрон.

  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР