Много са нещата, които трябва да се направят спешно, за

...
Много са нещата, които трябва да се направят спешно, за
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Тепърва пенсионната система ще изпита ефекта от поколението работещи без трудов договор

Много са нещата, които би трябвало да се създадат незабавно, с цел да се стабилизира пенсионната система, само че не се вършат, защото това значи да се посегне на групите с по-високи приходи. Това сподели икономическият консултант на КТ " Подкрепа Ваня Григорова “ в предаването " Денят на фокус “ на Радио " “.  

По думите й таванът на пенсиите не е главният проблем в пенсионната ни система. " Това, че 330 индивида получават с 850 лв. по-малко, в сравнение с биха получили, в случай че нямаше таван на пенсиите, несъмнено не е обществен проблем, който би трябвало да буди отвращение в обществото. По-скоро би трябвало да се тормозим от това, че Национален осигурителен институт би трябвало да доплаща за 800 000 български пенсионери, които не извършват нужните условия, с цел да получават най-малко минимална пенсия “, уточни синдикалистът.  

Проблемът по думите й идва от това, че години наред пенсиите не са били обновени. " Тези хора извършват всички условия, с цел да им бъде отпусната пенсия, и то в доста по-висок размер. Но казусът е първо в Швейцарското предписание, второ – че имаше поредност от години, в които то даже не се прилагаше, заради което се счита, че тези хора, които получават под минималната пенсия, не са съдействали задоволително за пенсионната система, което изрично не е правилно “, съобщи Ваня Григорова.  

Драстично нарастване на всички пенсии не е допустимо поради опазване равнищата на оптималния и минималния застрахователен приход, изясни синдикалистът. " От 2016 година минималните осигурителни приходи са замразени и се усилват единствено с увеличението на размера на минималната работна заплата, което е голям проблем, защото голямата част от тях към този момент са на равнището на минималната работна заплата. Така да вземем за пример началник в дървообработваща компания може да се обезпечава на 780 лв.. Това значи, че този човек внася извънредно малко осигуровки и няма по какъв начин пенсионната система да се финансира съответно по този метод. Затова ще продължаваме да си приказваме за едни съвсем 1 милион български пенсионери, които получават под или над минималната пенсия “, разясни икономическият консултант на КТ " Подкрепа “.  

Ваня Григорова означи, че занапред пенсионната система ще изпита резултата от поколението работещи без трудов контракт. Тя цитира отчет на Европейската комисия отпреди няколко години, съгласно който към 58% от българските служащи и чиновници работят или изобщо без контракт, или получават средства без плик. " Т.е. не всички приходи са им на ярко, което значи, че след години, когато те се пенсионират, или изобщо няма да получат пенсия, защото няма да извършват условието за 40 години застрахователен стаж, или ще получават минимална пенсия, защото не са се осигурявали на цялостния си приход “, разясни тя.  

Икономическият консултант на КТ " Подкрепа “ добави, че сега синдикатът завършва няколко плана за изсветляване на стопанската система. Национална агенция за приходите също работи интензивно по тематиката от няколко години, добави Григорова.  

Национална политика за справяне с инфлацията съгласно нея няма, а това е основно значимо освен за хората, които работят на минимална работна заплата. " В редица компании заплащането е обвързано по някакъв метод с размера на националната минимална работна заплата. Имаме редица групови трудови контракти, в които да речем минималната заплата за компанията е с 30% по-висока от минималната работна заплата за България, което значи, че повдигането на минималната работна заплата автоматизирано води до повдигане на заплащането в тези компании. С отхвърли да усилят минималната работна заплата депутатите способстваха за това заплащането в цели браншове да бъде замразено “, уточни тя. 

Заложения в Бюджет 2023 3-процентен недостиг по думите й ще бъде за сметка на жителите и бъдещето на страната, защото са били орязани забележителна част от финансовите разноски, с цел да бъде понижен недостига.  

Вдигането на парите за майчинство през втората година на 780 лв. е наваксване на изоставането при започване на тази година, когато те са били замразени на 710 лв., означи тя. " Дали е задоволително – не е задоволително, несъмнено “, добави Ваня Григорова.  

Според нея, майчинството може и би трябвало да бъде обвързано с минималния застрахователен приход.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР