Много преди да възникне изкуственият спор между властите в Скопие

...
Много преди да възникне изкуственият спор между властите в Скопие
Коментари Харесай

Как Сърбия изхвърли българина Гоце Делчев от Белград

Много преди да възникне изкуственият спор сред управляващите в Скопие и София по отношение на делото и етническата принадлежност на Гоце Делчев управляващите в Белград зачертаха всичко обвързвано с него в сръбската столица, тъй като го дефинират като българин, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Небойша Стефанович, който е един от най-близките до Вучич, предложи смяната на името на улицата
През месец май 2016 година по персонално предложение на един от най-близките политици до Александър Вучич, министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович, в Белград бе отстранена улицата носеща името на Гоце Делчев /1872-1903/. Улицата, носеща името на Делчев, бе преименувана на съветския маршал Толбухин.

Искането на Стефанович мълниеносно бе подкрепено от Горан Весич, началник в общинската администрация в Белград. Според него Делчев е българин, който се е борил против сръбската политика. " Промяната е изцяло естествена, тъй като Гоце Делчев като създател и началник на македонската революционна организация и на Българската македоно-одринска революционна организация /БМОРО/ няма никакви заслуги, нито за Сърбия, нито за Белград. Нещо повече организацията, която управлява е искрено антисръбска ", сподели тогава Горан Весич.
За сръбските учени Гоце Делчев е български народен воин и герой против сръбската агитация
В поддръжка на Небойша Стефанович се включи и доктор Александър Животич от Историческия факултет в Белград. Според него " Гоце Делчев не може да има никакво значение за развиването на връзките сред сръбския и македонския народ ".

" От историческа научна позиция Гоце Делчев не може да има заслуги, които да оправдават съществуването на улица на неговото име в Белград. В същото време заслугите на маршал Толбухин са неоспорими. В реалност заслугите на Гоце Делчев за македонския народ са минимални. Македонците към неговото име сътвориха мит, който се появи през 40-те години на предишния век, когато Делчев се трансформира в знак на македонската национална битка. Дори и Лазар Колишевски, един от водещите македонски комунисти незабавно след края на Втората международна война сподели, че Гоце Делчев е бил българин, който няма никакви особени заслуги в битката на македонския народ ", съобщи доктор Животич.

“Това е една революционна организация, която води на първо място българска политика и счита Македония за неразделна част от българското териториално пространство. Наистина не може да се приказва, че тази политика е в услуга на сръбско-македонското другарство. Освен убийства, опити за атентати, подправени обвинявания пред османските съдилища и физически набези, Вътрешна македонска революционна организация се бори за понижаване до най-малко на сръбското въздействие в Македония. Те убиват притежатели на учебни заведения, учители, атакуват възпитаници от сръбските учебни заведения. Атентати и набези са осъществявани от Даме Груев, който е най-близкият другар и сподвижник на Гоце Делчев. Периодът сред 1897 и 1902 година са осъществени стотина убийства, набези и други закононарушения против сръбската общественост в Македония “, споделя още той.
И за сатрапа Колишевски Гоце Делчев няма нищо общо с Македония, тъй като е българин
Сръбските учени се базират на една от най-мрачните фигури освен за Македония, само че и за Балканите – Лазар Колишевски. БГНЕС напомня, че Колишевски, откакто остава сирак, е изпратен да учи в сръбския град Крагуевац. По-време на войната е задържан и наказан на гибел, само че откакто написа молба персонално до цар Борис III е опрощение. В саморъчно написана молба написа, че е българин и заради тази причина желае да бъде опрощение. След войната персонално провежда и взе участие в избиването на хиляди съперници на режима на югодиктатора Йосип Броз Тито. Той се счита за един от идеолозите на сръбската концепция в Македония след 1945 година Колишевски извършва персоналните заповеди на специфичния делегат ни диктатора Тито в Македония – Светозар Вукманович Темпо. Те двамата са виновни за убийствата на хиляди българи, в това число и на доста комунисти, единствено тъй като са желали да запазят българското си национално съзнание.

Гоце Делчев

Георги (Гоце) Делчев е един от най-значимите български революционери, лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Той е роден в град Кукуш, Егейска Македония на 4 февруари 1872 година Гоце Делчев приключва Солунската българска мъжка гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, където основава скришен революционен кръжок дружно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

През 1891 година постъпва във Военното учебно заведение в София, само че поради присъединяване му в социалистически кръжок е изключен единствено месец преди дипломирането му. В резултат той взема решение да се посвети на битката за избавление на Македония. Заедно с Даме Груев те построяват ВМОРО. Гоце Делчев също по този начин е непосредствен другар с огромния стихотворец Пейо Яворов, който е неговият първи биограф. На 4 май 1903 година Гоце Делчев е погубен от турците край село Баница, Серско. Гибелта му се възприема от съвременниците като една от най-тежките загуби за революционната организация и българското националноосвободително дело в Македония.

След разпознаването на тялото му той е заровен в село Баница. Междувременно през Междусъюзническата война от 1913 година родният град на Гоце Делчев Кукуш и лобното му място – Баница, са опожарени от гръцката войска, а популацията им е прогонено в България. Костите на Гоце Делчев са пренесени по време на Първата международна война в България от Михаил Чаков, като в началото са в Ксанти, след това в Пловдив, а най-после са превозени в София. До 1946 година те се пазят в урна от „ Илинденската организация “. След Втората международна война тленните остатъци на Гоце Делчев са предадени на Титова Югославия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР