Много повече мъже правят новините по света, говорят като източници

...
Много повече мъже правят новините по света, говорят като източници
Коментари Харесай

Люба Късова: Журналистите възпроизвеждат един мъжки свят

Много повече мъже вършат новините по света, приказват като източници и специалисти и повече мъже употребяват новините. Това коментирa в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Люба Късова, директор и съосновател на AKAS - медийна косултантска компания за стратегиране на аудитори.

По думите й по време на COVID-19 казусът се е засилил: " Гласовете на дамите в новините бяха още по-маргинализирани, което се оказа много отрицателно във връзка с тематики, които са доста значими за самите тях ", означи тя.

Тя посочи, че е имало три отчета, които са били предоставени на фондацията на Бил Гейтс за изчезналите гледни точки на дамите в новините.

" Единият от отчетите се пробва да даде повече хрумвания за това по какъв начин можем да включим тези изчезнали гледни точки на дамите в новините. Трите отчета демонстрират, че без значение от това, че публицистите възприемат публицистиката като една от най-прогресивните специалности, която дава глас на всички в обществото, се оказва, че те възпроизвеждат един мъжки свят. А последният отчет демонстрира, че доста от тематиките, които са доста значими за дамите, липсват от новините. Например, единствено 0,02% от онлайн новините се концентрират върху 7 структурни трудности, с които се борят дамите. Това са: по-ниското възнаграждение за една и съща работа, или по-голямата им физическа неустановеност, по-ниския престиж от мъжете, който имат те, по-малко власт, по-малко религия в себе си, по-лошо здраве и несиметрично отношение към дамите, когато те остаряват.

Ива ДОЙЧИНОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР