Много порочно беше отпускането на добавката и включването ѝ към

...
Много порочно беше отпускането на добавката и включването ѝ към
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Хората вече смятат добавката за част от пенсията си, това предизвика недоволството

Много порочно беше отпущането на добавката и включването ѝ към пенсията още по време на предходното държавно управление на ГЕРБ, тъй като по този метод хората към този момент считат тези пари, като част от пенсията си. След това „ партиите на смяната “ започнаха да наддават, като на селска женитба, кой ще даде повече. И в този момент би трябвало да вземат решение казуса, че хората към този момент ги считат, като част от пенсията си и няма по какъв начин да няма неодобрение.

Това съобщи в студиото на „ Тази заран “ икономическият консултант в КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

„ Можеха да го създадат по друг метод с спомагателни прехвърляния към пенсията, тъй че да е ясно на 7 получавам пенсия, на 10 добавка и в един миг е ясно, че добавката ще изчезне “, добави тя.

Григорова добави, че са получили няколко сигнала за неодобрение от размера на пенсиите, след влезлите в действие промени в пенсионното законодателство.

„ Един човек бе описал, че е пенсиониран през 2016 година, а през 2017 година, 2018 година и 2019 година не получава индексация на пенсията по член 100 от Кодекса за общественото обезпечаване, което е в действителност „ швейцарското предписание “. В тези години осъвременяването се случва по друг метод, не по член 100, като има един параграф 7, писмен знак е) в преходните и заключителните разпореждания на кодекса, който споделя с какъв брой тъкмо да се осъвремени. Т.е. „ швейцарското предписание “ споделя половината от инфлацията, половината от междинния застрахователен приход. При изчисляването на пенсията е преценено, че няма да се отразяват всички нараствания, а единствено тези, направени по член 100 “, изясни Григорова.

Тя добави, че „ обяснението на Национален осигурителен институт е, че през тези години е имало нарастване на коефициента, с който се обезпечава всяка година застрахователен стаж. Това се прави и тази година и заради това няма да отразяват другите нараствания, което не звучи безапелационно. “

Григорова съобщи, че индексацията би трябвало да се случи за всички пенсионери.

„ Според обещанията на министър Гьоков (б.р министър на труда и обществената политика), в случай че има някакъв проблем, а към моменти ми се коства, че има подобен, то той ще бъде изчистен през февруари, мощно се надявам това да бъде направено. Гьоков сподели, че ще търсят разновидности да не падне по-надолу добавката. От една страна, това е добре при най-ниските пенсии, които не дават опция за оцеляване, това може би е единственият метод. От друга страна, това не е вярно “, добави тя.

Според Григорова минималната работна заплата би трябвало да се усили най-малко на 750 лева, в случай че съблюдаваме европейските рекомендации.

„ Над 30% от българските жители са енергийно небогати “, сподели още тя.

Вижте какво още сподели за мораториума върху цената на тока във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР