Много по-разумно е решението за нощния градски транспорт в София

...
Много по-разумно е решението за нощния градски транспорт в София
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Бюджет няма, по-разумно е решението за нощния градски транспорт да бъде взето януари

Много по-разумно е решението за нощния градски превоз в София да бъде взето през идния януари.

Това сподели заместник-председателят на Комисията по превоз и пътна сигурност в СОС от Българска социалистическа партия Калоян Паргов. Той направи това предложение по време на вчерашното съвещание на Комисията. Членовете й обаче го отхвърлиха с 5 гласа " за ", 2 " срещу " и трима " въздържал се ".

" Всички решения, които ние в този момент взимаме за идващите месеци са под изискване, разяснява той. - Все още нямаме бюджет за 2023-та, а идва време да приемем този за 2024-та година, който ще е извънредно значим. Още по-важна за нашите решения е Икономическата рамка на превоза. В нея би трябвало да забележим отразени всички решения, които взимаме в този момент ".

Членовете на Комисията по превоз и пътна сигурност одобриха отчета за възстановяване на транспортното обслужване посредством смяна в наземната транспортна скица на публичния превоз с 6 гласа " за ", нито един " срещу " и четирима " въздържал се ". Точка 11/3, която се отнася за нощния градски превоз, не беше изменена и остана по този начин, както беше препоръчана. Връщането на нощните линии ще се случи на два стадия. До края на октомври ще бъдат пуснати двете най-натоварени линии N1 и N2 - " Младост " - " Люлин " и " Студентски град " - " Обеля ". До края на годината ще тръгнат тези от " Овча купел 2 " до " Васил Левски " и от " Дружба " до " Гоце Делчев ".

На това решение изрично се опълчиха Ваня Григорова, стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа ", и Стефка Байчева, заместник-председател на Федерацията на транспортните служащи " Подкрепа ", които участваха на съвещанието на Комисията през вчерашния ден.

" Не за първи път обсъждаме въпроса за нощния градски превоз в София. Всички знаят каква е позицията на синдикатите по тази тематика. Няколко от членовете на Комисията по превоз и пътна сигурност изредиха проблемите в този бранш, разяснява Ваня Григорова. - Има доста сериозен дефицит на водачи. И когато приказваме за още петима в допълнение за нощния градски превоз, би трябвало да имаме поради неналичието на 130 сега. Това е над 10%. Не е допустимо да бъде гарантиран кадрово нощният превоз. Ако допуснем връщането на нощните линии, изключителният труд на водачите ще се усили. В момента по публични данни на Столична община и на транспортните сдружения той е приблизително 197 часа на водач. А таванът на вероятния ексклузивен труд е 150 часа. В тази връзка ще припомня за една френска аристократка, която споделя: " Като няма самун, яжте пасти! ". Нека не забравяме нерадостната й орис ".

Ваня Григорова разяснява претекстовете на Борис Бонев от " Спаси София ", който е измежду главните поддръжници за връщането на нощния градски превоз. Икономическият специалист от КТ " Подкрепа " беше безапелационна, че Бонев и неговата организация се стараят да оказват помощ на бизнеса. " Сега бизнесът заплаща за таксиметров транспорт или самичък би трябвало да обезпечи превоза на служащите си. " Спаси София " работи по този начин, че да спести разноски на работодателите, съобщи Ваня Григорова. - Когато бъде въведен нощният превоз, служащите ще бъдат принудени да чакат по един час през нощта на спирката, тъй като техните работодатели ще пестят разноски. Това ли им е обществената облага? Нищо неприятно, в случай че имаме задоволително водачи, само че няма! Сега те не могат да употребяват полагащия им се заплатен отпуск, с който да се възстановят. 5 или 10 водачи ще би трябвало да се изтеглят от дневните смени, с цел да може някой евентуален клиент на нощния превоз " да пие още едно пиво ", до момента в който работещите се чудят по какъв начин да стигнат до работното си място, тъй като дефицитът на водачи ще се усили. И в този момент са налице курсове, които не се извършват, тъй като няма водачи - така наречен открити курсове. Ако по разписание рейсът би трябвало да минава през избрана спирка в 7:20, 7:40 и 8:00 ч. и за курса в 7:40 няма лидер, жителите ще чакат не 20, а 40 мин, което се случва на процедура ".

Ваня Григорова изрази вяра, че общинските съветници ще вземат поради всички тези обстоятелства и ги прикани да не поддържат връщането на нощния градски превоз. " Зная, че Борис Бонев и " Спаси София " не ги боли за водачите в столичния градски превоз. Зная, че те живеят ментално в други страни, не в България. Но те би трябвало да ръководят София, а не Прага ", сподели тя.

Стефка Байчева прикани общинските съветници да измислят работеща тактика, посредством която да създадат специалността водач в столичния градски превоз атрактивна за младежите. " В никакъв случай не омаловажаваме обществената функционалност на нощния градски превоз, сподели тя. - Но с този голям недостиг на водачи е безразсъдно да бъде въведен още веднъж. Водачите няма да станат повече през октомври, с цел да обслужват нощните линии. Те намират добре платена работа в европейските страни и остават да живеят и да се развиват професионално там ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР