Много пенсионери в Гърция оцеляват с половината от предишните си

...
Много пенсионери в Гърция оцеляват с половината от предишните си
Коментари Харесай

Гърция: По едно кафе на ден - това е единственият ни лукс


Много пенсионери в Гърция оцеляват с половината от предходните си приходи. А са принудени да оказват помощ и на децата си. Това ги изправя пред неразрешими проблеми. Понякога кашата кафе е единственият им разкош за деня.

Янис Агапитос е на 86 години – претърпял е три огромни промени на пенсионната система. В резултат от тях днешните му приходи на пенсионер са се свили тъкмо на половина. „ У дома едвам съумяваме да покрием ежедневните си потребности. Много деликатно обсъждаме всички разноски и парите се дават единствено за това, което е най-спешно. Нищо ненужно не можем да си позволим. По едно кафе на ден - това е единственият разкош, който към момента ни е останал “, споделя той.

Пенсията му през днешния ден е доста по-ниска

Преди 10 години Агапитос към момента е получавал пенсия от близо 2000 евро на месец. Но след дълговата рецесия интернационалните институции накараха Атина да предприеме съкращения и в пенсионното дело. Бившият публицист на щатна работа Агапитос през днешния ден е задължен да се оправя с 960 евро месечно, вместо с 2000.
Редакцията предлага
" От тези пари обаче поддържам финансово и децата ми, тъй като техните приходи също понижиха фрапантно. Щом получа пенсия, виждам първо да платя най-важните неща – ток, вода, телефон, самун, хранителни артикули. Чак по-късно излиза наяве с какви пари разполагаме за остатъка от месеца “, споделя пенсионерът.

Съкращенията на пенсиите са изключително мъчителни в една страна, в която пенсиите и до през днешния ден си остават най-важният дирек на обществената система. В Гърция няма система за обществени помощи, нито пък за обществено подкрепяне на студенти от фамилии с ниски приходи, а тези, които се дипломират, по предписание стартират работа с много ниски заплати. Пенсиите в Гърция постоянно до момента са помагали да се устоят цели фамилии. Днес обаче една пета от пенсионерите в страната разполагат с по-малко от 500 евро месечен приход.

Повечето изпитват усложнения

Димитриос Андреадакис, началник на Всеобщия гръцки профсъюз на пенсионерите споделя: „ Сред огромната маса от по-възрастните пенсионери, които нямат приходи от спомагателни фондове, а живеят единствено с държавната си пенсия, през днешния ден царува беднотия “. Той твърди, че даже и тези, които получават малко по-високи пенсии, изпитват усложнения, тъй като „ няма нито един-единствен пенсионер, който да не се пробва с приходите си да поддържа и фамилиите на своите деца “.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз като разследване от съкращенията, подхванати от 2012 година насам, равнището на междинните пенсионни приходи е спаднало от 80% на 51%. В същото време още държавното управление на предходния министър председател Алексис Ципрас подвигна пенсионната възраст. В началото на новия век гърците можеха да се пенсионират на 57 години, а в това време междинната пенсионна възраст е към 67 години – т.е. е даже по-висока, в сравнение с в Германия.

Проблемът обаче е в това, че концепцията за „ “ въобще не отстрани компликациите в гръцкото пенсионно дело. Една от последствията е тази, че младите фамилии с деца в този момент са изложени на доста по-голям риск от беднотия, споделя специалистът по пенсионно обезпечаване от университета в Пирея проф. Платон Тиниос.

По-висок стопански приръст

А въпреки това пенсиите към момента си остават доста задължение за обществените финанси. Въпреки многократните съкращения на пенсионните приходи, делът на пенсиите в брутния обществен артикул на страната си остава висок и даже се е нараснал през последното десетилетия. „ И през днешния ден той си остава най-високият в цяла Европа “, акцентира икономистът.

Гърция желае да разчупи омагьосания кръг от намаляващи пенсии, слаба стопанска система и все по-застаряващо население. Рецептата е - по-висок стопански приръст. Само по този начин би имало изгода от финансовите жертви на пенсионерите. „ Заради съкращенията животът ни в последните години не ни предлага съвсем никакви удоволствия “, споделя 86-годишният Агапитос.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Гръцкият остров на столетниците
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР