Много от нас се опитват да компенсират липсата на сън

...
Много от нас се опитват да компенсират липсата на сън
Коментари Харесай

Как да си наваксаме със съня?

Много от нас се пробват да компенсират неналичието на сън в работната седмица през уикенда. Оказва се, че това е допустимо, само че единствено отчасти.

Неврологът доктор Кристофър Уинтър е изследвал лечебния резултат, който има спането върху нас. Според неговите наблюдения човек може да си отспи, в случай че няколко следващи дни преди този момент не си е доспивал. Ако обаче се лишавате от сън за по-продължителен интервал като месеци или години, няма по какъв начин да възстановите изгубените мигове на отдих.

Установено е, че хората, които редовно не си доспиват, могат да станат по-съсредоточени след 10-часов сън. Трайните последствия, които недоспиването нанася върху здравето им обаче, няма по какъв начин да бъдат обезвредени.

Учените предизвестяват, че прекомерното спане през уикенда също не е потребно. Ако разликата в часовете през почивните дни и седмицата са прекомерно огромни, това може да стане причина за развиването на хронични заболявания, диабет, проблеми с тежестта и даже рак. Проспиването на по-голямата част от уикенда обърква биологичния ни часовник. А и е извънредно непрактично, тъй като това е единственото ви свободно време и е добре да свършите нещо.

За да си наваксате със съня дейно и безвредно, разделете разликата в часовете по равно. Ако да вземем за пример през уикенда желаете да поспите два часа повече, то легнете един час по-рано и спете час повече. Не правете опити със себе си, като да вземем за пример да си легнете 5 часа по-късно и да спите 7 часа след нормалното си време за ставане. Това е извънредно нездравословно и ще ви накара да се чувствате даже по-изморени от преди.

 Събуждане

За да се предпазите от отрицателните резултати от недоспиването, си позволявайте къси дрямки. 15-20 минути сън възстановяват силата и силата ви. Не прекалявайте с тях, защото това може да докара до противоположния резултат.

От изключително значение е това почивката ви да е качествена. Изключете будилника и тв приемника, спрете звука на телефона и се отдайте на бездънен и подобаващ сън.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР