Много от големите рекламодатели вече комуникират с потребителите си през

...
Много от големите рекламодатели вече комуникират с потребителите си през
Коментари Харесай

Реклама от друго измерение

Много от огромните рекламодатели към този момент споделят с потребителите си през метавселена. Освен ангажираност към марката за някои от фирмите различната онлайн галактика носи финансови облаги. Макар страната ни да се снабди с първото виртуално метаминистерство, на необятната публика ще й е належащо още време да се приспособява.
Метавселената звучи като екзотична дестинация, която дружно със своята интерактивност и новаторска концепция за основаването на цяла нова квазивселена вълнува от ден на ден хора. Подобно на доста известни туристически дестинации, те са привлечени от особеното и за разлика от скъпите екзотични острови метавселената е единствено на клик разстояние.

По данни на Гугъл Trends потребителите са почнали да търсят повече информация за различната галактика още при започване на предходната година, като пикът на интерес настава през последното тримесечие на 2021 година Именно тогава основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг разгласи, че ще преименува компанията на Meta, което получи необятен медиен отзив. В България ползата се е засилил месец по-късно.

И макар че от този момент търсенето на информация по тематиката леко понижава, бизнесът повярва на концепциите на новия знак за вселената с неограничени благоприятни условия. Редица огромни компании към този момент са основали най-малко по една рекламна акция в различното цифрово пространство, като методите и моделите на връзка с хората се оказват доста по-различни от всичко, правено досега. Новите граници разкриват нови благоприятни условия за креативност пред рекламните експерти, което се харесва и на потребителите им.
Реклама Реклама " като на игра "
Създаването на нова идея за споделени светове, ръководени от виртуални артикули (например NFT) и цифрови преживявания, които притеглят вниманието, звучи извънредно примамливо за рекламодатели и организации, които всекидневно се борят за повече време със своите консуматори.

Популярната идея за метавселена все още е построена въз основата на разнообразни виртуални светове, в които всеки участник има собствен аватар, с който може да играе онлайн игри, да поддържа връзка с други аватари или да посещава разнообразни събития, основани в метапространството. Подобно огромно събитие беше концертът на рап изпълнителя Травис Скот, който се организира онлайн в платформата на играта Fortnite пред аудитория близо 12.3 млн. души. Най-страстните фенове на метавселената виждат бъдеще, в което цели общества живеят извънредно или най-малко най-вече онлайн. Според американската консултантска компания CB Insights до края на актуалното десетилетие метавселената може да съставлява пазар от близо един трилион $.
Млади консуматори, главно мъже
Макар различната действителност да е основана въз основата на гейминг платформи, профилът на елементарните геймъри и на сърфиращите в метапространството не съответстват напълно. Според изследване на Newzoo междинната възраст на феновете на компютърните игри е близо 38 години, до момента в който играчите в метавселената са на междинна възраст към 27 години. Това се дължи и на обстоятелството, че три от най-големите " метавселенни пространства " все още са платформите на Fortnite, Roblox и Minecraft, които и преди различната галактика бяха желани от по-младата публика. Освен по-млади метапотребителите са главно мъже и по-малко дами.

Цели генерации като Gen Z (хората на възраст сред 10 и 25 години), както и най-младите от Gen Alpha (родените след 2013 г.) към този момент израстват в протометавселенни пространства. Според презентация на Roblox Investor Day близо 55% от ежедневните дейни консуматори на Roblox през 2020 година са били на възраст под 13 години. Младите консуматори са най-влиятелната обществена група, само че и най-трудната за постигане посредством обичайни маркетингови похвати. Затова марките и огромните софтуерни компании залагат все по-често на метапространството, където потребителите към този момент прекарват по два часа дневно, сочат още данни от изследването на Newzoo.
Реклама Форматът дефинира фо̀рмата
По всички проличава, че рекламата ще продължи да съществува даже в метавселената, само че за достигането до потребителите ще бъдат нужни разнообразни техники. Рекламата във виртуалния свят работи в действително време, употребява самостоятелна стопанска система и се ръководи от потребителите си, което ще промени формите на връзка. Много благоприятни условия евентуално към момента не са открити в света на мета, до момента в който други практики към този момент можем да назовем открити за виртуалното пространство.

Много от марките основават свои лични пространства (стадиони, заводи, острови) или просто пресъздават услугите си във виртуална среда. Рекламодателите се стремят да се слеят естествено с игровата галактика, вместо да изпъкват, нарушавайки прекарването на потребителите си.

Такъв образец е рекламата на американската телекомуникационна компания Verizon, която пресъздаде SoFi Stadium - стадионът, на който се организира мачът за Супербоул по-рано през годината. Там компанията даде опция на метапотребителите да се срещнат с аватарите на играчите от Националната футболна лига.
Метапрототип на стадион SoFi Stadium
Аватарите също основават голям брой благоприятни условия за реклама. Те са виртуалните облици на потребителите - могат да наподобяват съвсем като тях или да ги показват в идеализиран облик. Затова и огромна част от продуктите за хората в действителния свят могат да се приложат и върху виртуалните герои.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Свят 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Свят Реклама
Gucci към този момент се възползва от тази наклонност и пусна своя цифрова сбирка от брандирани артикули на платформата на Roblox. От Nike също сътвориха свои виртуални магазини за обувките Air Max 720, наричайки физическите им прототипи " толкоз 2018 ".

Масовите събития, които все по-често се организират оттатък физическите пространства, станаха норма още от началото на пандемията. Хората привикнаха да поддържат връзка през екрана, а посредством метаелементите се прибавя и доза реалистичност в връзката. Интерактивните събития нямат границите, с които се сблъсква физическата среда - броят на посетителите надалеч не се лимитира със седалките на стадиона, няма заплаха да се заразиш от вирус и може да се включиш от всяка точка на света. Този вид връзка разрешава да се ангажират доста по-големи групи хора в композиция с нишово таргетиране. На база събраните данни за потребителите марките могат да демонстрират персонализирано рекламно наличие.
Възвращаемост на вложенията
" За Metaverse би трябвало да приказваме освен като за нов рекламен канал, а като за цяла нова бизнес среда. Преди време обществените мрежи трансформираха метода, по който се вършат бизнес и реклама - с метавселената ще бъде същото ", разяснява за " Капитал " Иван Тотев, креативен шеф в организацията Wunderman Thompson Sofia. По думите му по-голяма част от фирмите, които към този момент са посочили приемствеността си към различната галактика, в известна степен спекулират с триумфа на метаплатформите. " Купуват се земя, предмети и генерално всичко, което може да притежаваш, с вярата, че някоя от тези платформи ще бъде новият Фейсбук, Twitter или TikTok. Дали една от тях или всички ще се трансфорат в колоси ще разберем след някоя година ", добавя още Тотев.

Според Мария Тойчева, стратегически водач на студиото за маркетинг през наличие на " Икономедиа " - STORiO, рекламните акции в метавселената не са единствено израз на " последователност към новото пространство " или следващо средство за ангажиране на потребителите, а някои от тях към този момент носят облаги на основателите си. Първата виртуална сбирка на Adidas донесе на компанията облага близо 23 млн. $, разяснява Тотев. По думите му рекламодателят самичък избира каква да бъде задачата на акцията. Как обаче се регистрира дали една акция е сполучлива, експертите към момента не могат да дадат безапелационен отговор.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама
Мария Тойчева предвижда, че същинският капацитет на различните светове ще настъпи, когато от Meta, компанията - майка на Фейсбук, разгласят стартирането на тяхната лична платформа във виртуалния свят. В края на предходната година притежателят на най-голямата обществена мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг промени името на компанията си на Meta, а от платформата към този момент приготвят и цялостен нов метасвят. " Ако аудиторията на Фейсбук се придвижи във виртуалното пространство на обществената мрежа, то и рекламодателите ще го последват. Рекламите са там, където са хората ", прибавя още Тойчева.
България на метакартата
Българският информационен бизнес също постепенно навлиза в метапространството. Страната ни се снабди с първото в света министерство, построено в границите на метавселената. Създадено от неправителствената организация Move.bg, задачата на метаминистерството " Зелена промяна в стопанската система " е да предизвика обществото за нуждата от основаването на сходна институция и в действителния живот. От Move.bg основават акцията взаимно с креативната организация Wunderman Thompson Sofia. Въпреки това креативният шеф Иван Тотев разяснява, че огромни рекламни метакампании в България към момента не е удачно да се основават. " На нашия пазар таргетът към момента е нишов - публиката е главно от любознателните консуматори. Широката аудитория наваксва по-бавно, само че това е обикновено. " По думите му сходен вид акции към момента доближават до хората през обществените мрежи.

По думите му цялостна метакампания, основана в България, към този момент може да се реализира поради високото равнище на работещите в региона експерти и разрастващата се NFT общественост. " България е доста напред в доста връзки - освен когато става дума за мета. Имаме доста Web3 експерти, стартъпи, които работят върху лични метавърс платформи, както и целия капацитет да бъдем едни от водещите експерти, създаващи планове в метавселената. "
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР