Много наемодатели изтеглят празните си домове от турския пазар на

...
Много наемодатели изтеглят празните си домове от турския пазар на
Коментари Харесай

Криза за жилища под наем в Турция

Много наемодатели изтеглят празните си домове от турския пазар на парцели, така наложеният таван от 25-процентно нарастване на наемите изтича през юли 2023 година, написа Hurriyet Daily News.

Турското държавно управление наложи таван на наемите, откакто несъразмерните цени на наемите в цялата страна провокираха ужас измежду наемателите. Хазяите към този момент не отдават свободните си парцели чартърен, като чакат ограничаването да не бъде удължено. Тогава те можеха да усилят наема в сходство с инфлацията, както направиха преди въвеждането на тавана.

Някои брокери споделят, че наемите може да се покачат със 70% след юли 2023 година в някои провинции. Голям брой хора се реалокираха от засегнатите от земетресението провинции в други градове, което усили търсенето на жилища на тези места.

„ Не бяха издигнати задоволително къщи нито по време на пандемията от COVID-19, нито след земетресенията [през февруари]. Търсенето на жилища чартърен е голямо “, сподели Алпай Хачиоглу, президент на Асоциацията на брокерите на недвижими парцели в северозападната индустриална провинция Коджаели.

Между 18 000 и 19 000 студенти идват в града всяка година, в допълнение към новоназначените държавни чиновници, сподели Хачиоглу, отбелязвайки, че Коджаели притегля и хора от други провинции. Той има вяра, че цената на къщата, която сега се отдава чартърен за 3000 турски лири, ще се усили с повече от 70% след приключване на тавана за нарастване на наема.

Междувременно в други елементи на страната, като да вземем за пример провинция Измир, броят на правосъдните каузи, включващи разногласия сред наемодатели и наематели, се е нараснал повече от два пъти.

Спад на продажбите на жилища в Турция

„ Съдилищата са затрупани с такива каузи. През 2021 година първоинстанционният съд прегледа 1000 каузи, а предходната година трябваше да прегледа 2200 каузи “, сподели Салих Емрах Ертан, юрист и член на потребителския арбитраж.
 istock istock
Той напомни, че скорошно решение планува наемодателите и наемателите първо да се извърнат към арбитраж, преди да се извърнат към съда. Като аргументи, предизвикващи разногласия сред наемодатели и наематели, специалистът уточни високата инфлация и нарасналите цени на наемите след трусове.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР