Много момиченца си мечтаят да станат принцеси “като пораснат. Но

...
Много момиченца си мечтаят да станат принцеси “като пораснат. Но
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Грейс Кели и Принц Рение – един звезден брак като по учебник

Много момиченца си мечтаят да станат принцеси “като пораснат ”. Но единствено една на милиони в действителност става такава. Това е историята на една от най-обичаните холивудски актриси Грейс Кели и нейния принц. Истински освен това. Тяхната обич не е от пръв взор. Не е дори от втори. Всъщност стартира като скучен медиен ангажимент.

Датата е 6 май 1955 година Мястото: Кан, Франция. Поводът: Ежегодният кино фестивал. Известната на пет континента американска актриса Грейс Кели е в Кан, с цел да промотира “Да хванеш апаш ” – третият филм на Хичкок, в който взе участие. Само че вместо апаш, си хваща принц. И то не кого и да е, а най-желания ерген на Стария континент!

Рение от монакската благородническа династия Риналди е във филмовия град с друга цел. Тази година той е на лов за брачна половинка и какво по-подходящо място за това от френската Ривиера през май! Общ другар на принца и Мерилин Монро му е загатнал, че русокосата секс бомба би била добра партия, а и би внесла малко холивудски искра към поизтъркания имидж на дребното, никому незнайно кралство. Само че Рение напряко е погнусен от концепцията. Ти вманиачен ли си, възкликва той, аз си диря жена от сой! Но в случай че “сой ” в неговите показа значи “с царско родословие ”, каква единствено изненада ще му сервира тази хитруша Съдбата!

 Grace Kelly

Животът на Грейс Патриша Кели преди да стане принцеса не е тъкмо като на отрудена Пепеляшка, само че в никой случай не е и на момиче, родено със сребърна лъжица в устата.

През 1929 година в фамилията на супер спортиста Джон Б. Кели, притежател на три златни олимпийски медала по гребане, и неговата благоверна Маргарет, треньор по лека атлетика в Университета на Пенсилвания, се ражда третото им дете, Грейс. Въпреки че още от дребна е член на младежката скаутска организация, в сърцето си знае, че катеренето по дървета, плуването в студени езера и въобще спортът не е нейното предопределение.

Родителите й обаче напълно не гледат с положително око на актьорските увлечения на щерка си. Но по какъв начин биха могли да я спрат! Още като ученичка най-най-най-големият й идол е шведската актриса Ингрид Бергман, която става известна оттатък океана, снимайки се във филми на Алфред Хичкок. А Грей просто обожава филмите му. Тогава тя, несъмнено, даже и не подозира, че й следва да стане безспорна фаворитка на дебелака с извратено възприятие за комизъм и нездравословен интерес към русокоски. Но за момента единствено чичо й, драматург, печелил премията “Пулицър ”, е единственият й родственик, който по това време предизвиква упоритостите й.

 Grace Kelly

След като приключва гимназия, Кели отпътува за Ню Йорк, където се записва в Американската академия за трагично изкуство. Там стартира връзка с един от учителите си, която тя приема насериозно, че даже го показва на родителите си като проекто-годеник. Те обаче споделят “Няма метод! ” и я карат да скъса с него.

Първите си крачки към международната популярност Кели прави в малкия екран. Талантът, хубостта и интелигентното й лъчение обаче не биват видяни незабавно от филмовите продуценти. Все й дават мижави ролички до деня, в който не се появява продуцентът Стенли Крамър с предложение да се снима паралелно със звездата Гари Купър в уестърна “Точно по пладне ”. Само че и тази й изява не съумява да впечатли критиците.

Въпреки неуверения си дебют в Холивуд, Грейс не се отхвърля, а се нахъсва още повече да успее. Взима уроци по актьорско майсторство и говорна техника, с цел да се отърве от филаделфийския си акцент. Старанието й дава резултат, тъй като скоро офертите заваляват. Само две години след първата си второстепенна роля, през 1954 година, тя печели “Оскар ” за Най-добра женска роля в “Провинциалистката ”. Тя носи бели сатенени ръкавици до лактите и бяла дизайнерска рокля на Едит Хед, в която наподобява като древногръцка статуя. Грейс Кели е на върха на вълната. Всички са влюбени в нея. А единствено след няколко месеца в нея ще се влюби и един същински принц.

 Monegasque Royals

И още веднъж сме в Кан. И още веднъж годината е 55-а. Главният редактор на влиятелното списание Paris Match урежда изявление с американската звезда, както и фотосесия с нея и кралска персона – за лукс. Въпреки че сред Рение и Кели минават някакви токове, поради многото камери и огромната блъсканица към тях нищо изключително не се случва по време на първата им среща. Тя е освен красива и извънредно известна, мисли си той, само че също възпитана, образована и от положително семейство. Какво повече мога да желая от една жена, с цел да бъде почтена да стане моя брачна половинка и бъдеща кралица. Що пък да не й изпратя едно писъмце, с цел да й благодаря за благото отношение по време на фестивала?

Едното писмо се трансформира в две писма, след това три, четири и по този начин сред двамата се завързва нещо като епистоларен флирт. Тайната (тогава) преписка сред принца и актрисата продължава половин година. Вечно недоволните родители на Кели най-сетне се поразмекват и благославят съюза. И освен това – изпращат Грейс пред олтара със зестра от два милиона $! Така де, те да не са нещо по-долу от някакво си монархче на страна, надали не по-малка от родната Филаделфия!

 Royal Wedding

Перлата на сватбената гала, която се състои на 18 април 1956 година, и която мнозина дефинират като “сватбата на 20-ти век ” (сори, Даяна!), е самата Грейс Кели. Разкошната булчинска рокля е подарък от филмовото студио MGM и е ушита от достоверна брюкселска дантела от екип от 60 шивачки. Кели нарушава традицията и вместо тиара, избира да носи дантелен венец, декориран с перли и хартиени портокалови цветчета. След това, както си му е редът, принцът и принцесата на Монако се насочат на седемседмичен круиз с яхта из Средиземно море – подарък от сърце от Аристотел Онасис.

И тъй като няма безвъзмезден обяд, още по-малко подобен с хайвер от белуга и омари, принцеса Грейс би трябвало да се откаже от актьорската си кариера в името на новите си отговорности като брачна половинка на европейски монарх. През 1962 година Хичкок й предлага да се снима в “Марни ”. Кели я сърбят ръцете да се захване още веднъж за работа, а и самият Рение няма нищо срещу тя да снима кино лентата. Правилният отговор е: Недобре. Кели отклонява предлагането на обичания си режисьор. През идващите няколко години не престават да валят оферти за функции от известни режисьори, само че Кели към този момент е взела дефинитивно решение повече да не се снима.

Дали е съжалявала за направения избор, няма по какъв начин да знаем. Обаче знаем сигурно, че тя и Рение съумяват да трансфорат фантазията на доста принцове и принцеси, крале и кралици в действителност, а точно да бъдат една в действителност щастлива и влюбена двойка. Двамата са страховит екип. С сексапил, самообладание и приемливост тя съумява да заглади острите ръбове на чепатия темперамент на брачна половинка си. От своя страна той я подарява с безпрекословната си лоялност, грижа и обич. Същото положително отношение тя съумява да завоюва и от страна на своите жители. Жителите на дребното кралство напряко боготворят своята нова принцеса и тяхното благоволение не се дължи единствено на хубостта и приятния й темперамент. О не! Тя ги подарява с цели трима наследника – принц Алберт и принцесите Каролин и Стефани.

 Rainier And Grace

Освен това принцеса е ходеща и дишаща реклама на Монако. Имиджът й на звезда от международна класа стартира да притегля милиони туристи, а външните вложители се надпреварват да наливат пари в стопанската система на дребната страна. За негативно време съумява да трансформира страната си в първокласно украшение и желан кей за яхтите на богатите, красивите и рисковано настроените от целия свят. Красивата му брачна половинка е освен негово ентусиазъм, само че и деен участник в построяването на Монако като основен финансов център, седалище на доста огромни козметични компании, както и желано място за осъществяване на надпревари с бързи коли и разиграване на милиони в първокласни казина.

Грей Кели се занимава и с щедрост. Всяка година тя поръчва да се доставят коледни дръвчета за хиляди деца, построява болница, детска градина и менажира активността на локалния клон на Червения кръст, с което подкрепя най-много жертви на военни спорове. И тя, също като една друга принцеса, която ще завоюва сърцата на милиони хора по света след години, чистосърдечно има вяра, че благосъстоянието е с цел да се споделя с тези, които са ощетени по някакъв метод от живота.

В безоблачния и разточителен живот, който кралската двойка живее, стартират да се появяват пукнатини, които не могат да бъдат замазани с усмихнати фамилни снимки и разходки с лодки. В един миг многото отговорности на принцесата стартират да се отразяват освен на душeвността й, само че и на връзките й с Рение. Несъответствията в произхода и разбиранията им в последна сметка стартира да отразява на взаимния им живот. Въпреки че са идеалната двойка, двамата са и толкоз разнообразни, че повече не може.

По времето на сребърната им годишнина, двамата към този момент са единствено положителни другари. Не се засичат постоянно, тъй като Грейс прекарва от ден на ден време в Париж. Въпреки това връзките им не престават да са прелестни и нищо не подсказва, че нещо е в положение да ги раздели.

 Prince And Princess Of Monaco At Henley Regatta

На 13 септември 1982- а Кели подкарва обичания си зелен роувър от провинциалната им фамилна къща към Монако. На седалката до нея е 17-годишната й щерка Стефани. Малко след 10 сутринта е, когато колата пропуща да вземе завой и полита в 50-метрова крайпътна бездна. Двете дами са откарани в близката болница (която в следствие е преименува на името на принцесата).

Кели е получила лек инсулт и не съумяла да удържи ръководството на колата. Когато схваща какви са прогнозите, Рение дава единодушието си на лекарите да спрат машината. Така дамата, която е обичал 26 години, издъхва на 14-ти вечерта. На погребението й участват над 400 души, измежду които са Нанси Рейгън, Даниел Митеран, принцеса Даяна и императрицата на Иран. Докато върви към криптата, хванал на разположение огромната си щерка Каролин, побелелият към този момент принц Рение не си и прави труда да крие сълзите си. А по улиците на Монако елементарните хора също ридаят неутешимо.

 Grace Kelly and Prince Rainier

След гибелта на Грейс Кели принц Рение не се дами наново. Въпреки че пуши по 60 цигари дневно и не живее изключително здравословно, принцът надживява брачната половинка си с цели 23 години. Умира на 81-годишна възраст в кардиологичната болница в Монако. На престола го наследява единственият наследник на двойката, Алберт.

Рение е заровен до брачната половинка си Грейс в фамилната гробница към същата черква, в която преди 50 години той, най-желаният европейски ерген и тя, най-очарователната американска актриса са се оженили с най-пищната гала на века.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР