Много култури по света от векове консумират ферментирали храни, за

...
Много култури по света от векове консумират ферментирали храни, за
Коментари Харесай

Кои пробиотични храни са подходящи и за вегани

Много култури по света от епохи употребяват ферментирали храни, с цел да поддържат положителното си здраве, с помощта на пробиотичните им свойства.

Това може да радва веганите, тъй като на ферментация се подлагат главно растителни артикули, които те могат да употребяват.

Но даже и да сте месоядни, пробиотичните храни би трябвало да са наложителна част от менюто ви, тъй като ще ви оказват помощ да поддържате здрав корем, в който живеят задоволително потребни бактерии.

Ето пет веган храни, които са естествени пробиотици:

Кисело зеле

Ако не желаете да давате непотребни пари, у нас приготвянето на кисело зеле вкъщи е остаряла традиция. Няма потребност обаче да цялостните бидони, да го претакате и прочие. Може да си вършиме кисело зеле целогодишно в буркан, като нарежете зеленчука, намачкате го добре със сол и долеете в буркана вода.

Колкото по-топло е в помещението, толкоз по-бърза ще стане ферментацията му. Освен у нас кисело зеле се яде и в доста европейски страни, а в Древен Китай са го консумирали епохи преди Христос.

Туршии

 Туршия за вегани

При потреблението на туршии би трябвало да имате поради, че ще се завиши фрапантно приема ви на сол. Затова хората с високо кръвно би трябвало да бъдат деликатни какъв брой тъкмо хапват от тях. Хубаво е когато ядете мариновани зеленчуци, да ги комбинирате с други безсолни храни, с които да балансирате количеството сол. Иначе туршиите си остават измежду пробиотичните храни за вегани.

Кимчи

Кимчито е корейска туршия, която в класическия си тип доста прилича нашето кисело зеле. То обаче е леко пикантно и не толкоз солено, като за постигането на екзотичния му усет се употребяват и разнообразни китайски подправки. Също по този начин в обичайна азиатска кухня кимчи се подготвя и от други зеленчуци като бамя, водорасли, дребни домати и чушки.

Соеви артикули

Мисо и темпе са единствено част от храните, които се подготвят от ферментирали соеви зърна. В мисото се поставят и ечемик и ориз. Темпето пък се прави от сварени соеви зърна с плесента ризопус, която ги свързва в компактна бяла маса.

 Темпе

Макар да не звучат изключително апетитно, двете храни са цялостни с естествени веган пробиотици и са ужасно потребни. Ако се употребяват за готвене, имайте поради, че това би трябвало да става на доста ниска температура, с цел да не се убият потребните бактерии.

Комбуча

Това е напитка от ферментирал чай. За нея се употребява използва тип гъба, която е симбиотична колония от бактерии и дрожди. Поставена в чай, тя развива естествена ферментация и трансформира захарта в органични киселини и въглероден диоксид. Имайте поради, че в комбучата се съдържа минимално количество алкохол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР