Много използван зеленчук у нас е зелето. Консумира се през

...
Много използван зеленчук у нас е зелето. Консумира се през
Коментари Харесай

Как се прави свинско със зеле - ръководство за начинаещи

Много употребен зарзават у нас е зелето. Консумира се през цялата година, защото не съдържа доста калории и е уместно за диетична храна.

Друго негово достолепие е наличието на витамин С в по-големи количества, в сравнение с в цитрусовите плодове, поради което го назовават северен лимон. В древността го считали за божествена храна, както и за лековито растение. В антична Гърция и Рим го задушавали с доста подправки, а в Египет го поднасяли като лакомство в края на храненето.

У нас зелето се употребява постоянно под формата на прясна зелева салата с други артикули или се готви като ядене с месо. Най-сполучливата композиция е със свинско. Може да бъде във вид с прясно или кисело зеле, като и двете предписания имат своите достолепия и фенове.

За летните месеци по-подходящ е тандемът на прясното зеле със свинско. Рецептата изисква майсторство, само че не е сложна и може да се подготви и от начинаещи кулинари. Ето едно предложение за това вкусно ядене - идеалната рецепта, с цел да се научите по какъв начин се прави свинско със зеле.

Необходими артикули:

 Зеле

към 1/2 кг свинско

1 неголяма зелка

1 глава лук

2 скилидки чесън

¼ кг доматено пюре

1 -2 дафинови листа

1-2 с.л. червен пипер

100 мл олио

Сол

1 лъжица пикантен пипер по желание

Приготвяне:

 Свинско със зеле Снимка: Сергей Анчев

Зелето се почиства, нарязва на ситно и се намачква със сол.

Месото се реже на едри части. В тиган се поставя половината от олиото и 1 скилидка чесън, нарязана на ситно да се запържи. Тя служи единствено за овкусяване на олиото и след запържването си изхвърля.

В овкусеното олио се изпържва свинското месо до златист цвят.

В различен съд се поставя останалата част от олиото и се пържат ситно нарязаният лук с втората наситнена скилидка чесън. Прибавят се поредно аленият пипер, доматеното пюре, черният пипер и дафиновият лист. Пържат се към една минута и се изсипват в тава, в която авансово са поставени зелето и месото. Всичко се смесва добре и се прибавят 200 мл вода.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя да се пече във фурна на 150 градуса за към 1.5 часа. След това тавата се изважда, маха се фолиото и се връща назад за още половин час да се запече. Накрая може да се поръси с пикантен пипер или накъсана сушена люта чушка за лют усет.

Времето за подготвяне на свинско със зеле зависи от сорта на зелето, както и от самата ви готварска печка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР