Много хора свързват датата 9 септември с коренна промяна –

...
Много хора свързват датата 9 септември с коренна промяна –
Коментари Харесай

Историк обясни защо 9 септември довежда България до голямата катастрофа

Много хора свързват датата 9 септември с коренна смяна – унищожаване на капиталистическия строй и построяването на едно по-справедливо обществено общество – комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървясъл прелом, довел до ликвидирането на демокрацията и частната благосъстоятелност, почернил живота на стотици хиляди българи.

Уважаваният български историк проф. Пламен Павлов споделя в едно от интервютата си за БГНЕС, че 9 септември е огромната национална злополука на ХХ век за България.

 

Датата 9 септември 1944 година не би трябвало да бъде пренебрегната, каквато наклонност има през последните години. Тя също по този начин не би трябвало да бъде дефинирана като черна или позитивна, тъй като злополучните последствия от явлението 9 септември са факт. Историците показахме ужасните последствия от нея, които не са отшумели и до през днешния ден. Политическите психолози би трябвало да извърнат внимание на феномена 9 септември, тъй като става дума за доста дълбоки психически промени, които българското общество преодолява доста мъчно, споделя проф. Павлов.

Лечението на контузиите от 9 септември е по-скоро въпрос за психолозите, а не за историците. Българската нация е тежко изумена от наследството на тази дата, макар че това завещание до известна степен към този момент е преодоляно в информативен и учебен проект. Днес никой няма да тръгне да тръби какъв брой популярен е Георги Димитров или Вълко Червенков.

След девети България загуби своя суверенитет и през днешния ден, когато някои кресливо приказват по какъв начин сме подвластни от Брюксел или Вашингтон, те не помнят, че до 1989 година бяхме подчинени на Съюз на съветските социалистически републики във всяка една област – от армията до стопанската система. До през днешния ден сме жертви на въздействие, идващо от Путинова Русия. Енергийните планове от така наречен " Голям шлем “ са слугинаж към Москва. Трябва да скъсаме с тази политика и зависимости...

Една от най-пагубните за националното ни съзнание последствия от 9 септември е отводът от националните ни идеали.

В нощта на 8 против 9 септември 1944 година е свалено държавното управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България благодарение на силите на Трети украински фронт на Червената войска. След тази дата настава огромна политическа, икономическа и обществена смяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в руската сфера на въздействие.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на принуждение. Тези всеобщи беззакония не престават няколко месеца и са последователно сложени под надзор от управляващите със основаването на така наречен " Народен съд " в края на 1944 година Според разнообразни оценки броят на убитите през този интервал е сред 20 000 и 40 000 души. Осъдените на гибел от така наречен " Народен съд " са 2730 души — министри, депутати, публицисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Събитията от 9 септември 1944 година към момента не са получили единомислещата оценка. В историографията отпреди 1971 година по пропагандни аргументи се твърди, че това е " национално въстание ". Оттогава до 10 ноември 1989 година събитията на тази дата получават определението " социалистическа гражданска война ". След политическата смяна от 1989 година събитието е определяно като " боен прелом ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР