Много хора споделят, че не могат да живеят без кафе.

...
Много хора споделят, че не могат да живеят без кафе.
Коментари Харесай

Кофеин спасява малко момче от рядка генетична болест

Много хора споделят, че не могат да живеят без кафе. За едно 11-годишно момче, живеещо във Франция, това безусловно се оказа животоспасяващ метод на живот, написа БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.
Когато родителите му заменили нормалното кафе с безкофеиново еспресо, у детето се отключило рядко генетично мускулно заболяване, което може да се " лекува " с две дози кофеин на ден. Заради неналичието на кофеин, момчето получило неконтролируеми и мъчителни мускулни конвулсии. След четири дни на мъка и няколко визити в болничното заведение родителите осъзнали грешката си, детето незабавно почнало да пие кафе с кофеин и признаците на болестта незабавно изчезнали.
" Това е един от тези удивителни случаи, които бележат историята на медицината ", споделя лекар Еманюел Фламанд-Роуз, един от медиците, коiто изследваt този необикновен медицински казус. Според него родителите на детето са провели нещо, което учените назовават " двоен плацебо опит на сляпо " – най-суровия вероятен тест за инспекция на това дали едно лекарство или лекуване работи. " Двойно и на сляпо " в тази ситуация значи, че нито пациентyt, нито хората, прилагащи лекуването, са били сигурни, че лекарството е действително настоящо.
В съответния случай инцидентният опит потвърдил ефикасността на кофеина като лекуване за дискинезия – болест, чиито признаци са мощни и неволни мускулни конвулсии, които се дължат на разновидността на гена ADCY5. Подобни случаи са едно на милион и няма известно лекуване за тях. В обикновено положение този ген дава " разпореждане " за производството на ензим, който оказва помощ да се контролира свиването на мускулите. Мутацията нарушава този развой, а кофеинът оказва помощ за възобновяване му.
Това заболяване е известно още като лицева миокимия и от време на време неправилно е диагностицирана като церебрална парализа. Обикновено признаците се демонстрират като неочаквани конвулсии, гърчове и трептене – нормално сред ранна детска възраст до съзряване.
От дълго време лекарите знаят, че мощното кафе оказва помощ за облекчение на мускулните конвулсии, само че това заболяване е толкоз рядко, че няма задоволително пациенти, които да се подложат на изследване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР