Много хора си мислят, че доматът е зеленчук, често го

...
Много хора си мислят, че доматът е зеленчук, често го
Коментари Харесай

Малцина знаят, че този зеленчук всъщност е плод

Много хора си мислят, че доматът е зарзават, постоянно го използваме за салати или да разнообразни вкусни манджи - гювеч, яхнии, мусака, ориз и така нататък Това, което обаче множеството от нас не знаят, че в действителност доматът е плод. Според ботаниката той спада към плодовете, само че съгласно готварството се приема за зарзават. Определянето му към зеленчуците става с решение на Върховния съд на Съединени американски щати на 10 май 1893 година Съдът приема доводите, че доматът се употребява за салата и главно ядене, а не за десерт.

Навярно той измежду най-разпространените, обичани и известни растения в света, ето за какво дуелът " плод или зарзават " остава на назад във времето. Доматите (Solanum lycopersicum) са зеленчуков тип, спадащ към семейство Картофови (Solanaceae). Те се отглеждат поради вкусните си месести плодове като едногодишна просвета. В някои региони, където въздушната и почвената температура не спадат под 0°С, може да се отглеждат и като многогодишни.

При узряването доматите получават червен, розов, жълт или портокалов цвят с друга плътност. Масата на плодовете варира в необятни граници - от 10 до над 200 година Плодовете са със семена или без семена (партенокарпни). Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е многогодишно растение, отглеждано като едногодишно растение, нормално достигащо 1 – 3 m височина със едва дървесно стъбълце, което нормално лази по други растения.

Доматът (Lycopersicum esculentum) е топлолюбиво и влаголюбиво растение. Най-добре се развива при температура 25 – 30 градуса. При температура под 15 градуса растенията не могат да цъфтят, спадне ли под 10, растежът им се прекъсва. Семената не поникват, в случай че почвата не е затоплена до 15 – 16 градуса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР