Много хора по света постят всяка година, подготвяйки се преди

...
Много хора по света постят всяка година, подготвяйки се преди
Коментари Харесай

Защо постите са толкова полезни и какво трябва знаем за тях

Много хора по света постят всяка година, подготвяйки се преди огромните празници. Всеки знае, че постите са неразделна част от календара на вярващия. Мнозина са хората, които се лишават от удоволствия, заради чисто религиозни подбуди, а други просто са решени в избраните дни да пречистят тялото и душата. Какво е смисъла на постите през днешния ден и от кой момент те са почнали да трансформират открития ред на вкусното ни всекидневие?

Защо постим?

Постите са съществена част от всяка международна вяра и постоянно вървят дружно с присъщи церемонии и практики, пишат от Vesti.bg . Временният отвод от избрани питиета и храни би трябвало да пречисти тялото и душата, както и да докара до положение на вътрешен покой. Дните, избрани за пости, дават също по този начин опция за молитва и медитация.

Виж още:

В основата на поста е битката със злото. За това оказва помощ и въздържането от храна. Когато се въздържаме от храна, това прави волята ни по-силна в битката с неприятните привички. По време на поста с всички сили би трябвало да се борим с неприятното в себе си – непослушанието към родители и учители, обиждането на другите, неприятни мисли за тях, подбив над техните неточности, злоба към другите за положителните неща, които имат или за положителния им триумф, отричане да окажем помощ на другите, възгордяване и други Някои хора даже не практикуват секс, когато постят - те се отдават напълно на Бог.

Какво се яде и какво не се яде по време на пост?

Църквата е открила по време на пост да не се яде блажна храна — месо и млечни артикули, риба и яйца. Самата дума  " заговявам " (на британски to fast, на немски fasten) произлиза от готската дума " фастан ", която значи " арестувам, следя, бодърствам ". Въпреки общата етимология, в света са познати напълно разнообразни практики за спазване на постите.

През Средновековието разпоредбите по време на пости били извънредно строги: неразрешена била потреблението на всички месни и млечни артикули, както и яйца, познати тогава като " течно месо ". През 1491 година оковите на религиозния обред са поразхлабени от Папа Юлий III, който позволява използването на масло, олио, яйца, кашкавал и мляко.

Постите в наши дни се съблюдават от православните християни, които са в положително здраве. За болните, за бременните и децата постът е омекотен. За дребните деца лишаването от обичани лакомства – шоколад, бонбони, сладолед, даже за няколко дни, към този момент е форма на пост, само че това те би трябвало да вършат по свое предпочитание, осъзнато, а не по насила.

Виж още:

Кога се пости?

Според православната черква има два типа пости: Специални постни дни през седмицата и многодневни: Първите са всяка сряда, всеки петък, против Богоявление – 5 януари (18 януари остарял стил), в деня на Отсичане главата на св. Иоан – 29 август, на Кръстовден. Пост се изисква от християните и във всеки неделен и празничен ден до приключване на светата литургия. Постът може да бъде общ – наложителен и персонален – непринуден.

Многодневни пости са за Великден, тази година те започнаха от от 14 март 2021 година (понеделникът след Сирни Заговезни) до 2 май 2021 година. Има Богородични пости, които всяка година са по едно време – от 1 август до 14 август, има също и Петрови пости, както и Коледни пости: от 15 ноември до 25 декември всяка година.

Виж още:

Изображение: iStock Photos

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР