Много хора говорят за това. И въпросът тук дори не

...
Много хора говорят за това. И въпросът тук дори не
Коментари Харесай

Европа ще се бори “срещу руската агресия”, докато носът ѝ не усети мирис за пропусната изгода

Много хора приказват за това. И въпросът тук даже не е в съветския петрол и газ, без които Европа не може, а във обстоятелството, че международната стопанска система се приближи до прага на следващата гражданска война в производството, която има емфатичен усет на цветни метали.

Основната причина за смяната в реториката на Запада във връзка с Русия може да са облагите на ТНК, пропускането на които при започване на придвижването към „ зелена “ стопанска система значи да закъснеят вечно за бъдещето. Тезата на Байдън за " битката сред автокрацията и демокрацията " не е нищо повече от прозаична конкуренция за облага. И тази конкуренция още веднъж ще нулира идеологическите правила на демокрацията по американски. „ Геополитиката в никакъв случай не е толкоз недвусмислена “, отбелязва меланхолично английското издание “Економист”.

Какво смущава британците в " борбата " на Байдън? Не единствено нейната първичност, само че и това: „ Ако най-важният покровител на господин Путин, Китай, е властнически, тогава някои демокрации надалеч не са еднопосочни. Индия, главен покупател на съветски оръжия, отхвърля да осъди Путин. Южна Африка, чиято ръководеща партия поддържа дългогодишно другарство с някогашния Съветски съюз, хвърля част от виновността за войната върху НАТО. Президентът на Бразилия поддържа неутралитет. Израел споделя, че протака време с вярата да играе ролята на посредник”.

Разбира се, несполучливият опит за слагане на украински револвер в слепоочието на Русия провокира остра реакция на Запада – през днешния ден те показват готовността си да пожертват икономическите си ползи за „ триумфа на демокрацията”. Това обаче се случва едвам през днешния ден. Утре немският бюргер, а след него и целият Европейски съюз, ще си спомнят, че заявените от тях цели за „ екологизиране” на стопанската система са доста по-важни от това какъв брой дълго войнствените националисти (нацисти) ще останат на власт в Киев. И Съединени американски щати първи ще се отърват от следствията в стопанската система от антируската нервност. Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати към този момент изтегли съветските минерални торове от глобите.

Байдън стартира да търси помощ от такива " властнически чудовища " като Венецуела, Саудитска Арабия, Иран, потвърждавайки, че ще направи всевъзможни взаимни отстъпки, с цел да се " опълчи на Путин " и да сведе до най-малко икономическите вреди за Съединени американски щати. Но членката на НАТО Турция - тя се съгласи да търгува с Русия за рубли, не затвори въздушното си пространство и не дава отговор на апелите за единение от Брюксел. Дори Полша, която победи поради антируските наказания, не бърза да промени вътрешното законодателство, а Брюксел се притеснява да окаже напън върху Варшава. Така че Полша, която се трансформира във „ фронтова страна “, ще се оправи със своите гейове и феминистки без препоръките на Брюксел.

Европа ще се бори " за народна власт против автокрация " единствено до момента в който миризмата на пропусната облага не я удари по носа. Международната енергийна организация предвижда, че до 2050 година вятърната и слънчевата сила ще съставляват 70 % от производството на електрическа енергия (само 9 % през 2020 г.), което значи, че търсенето на метали като кобалт, мед, никел, жизненоважни за технологиите и лежащи в производството на всичко от електрически коли до възобновими енергийни източници ще експлодира и до 2030 година ще се усили съвсем седем пъти. „ Зеленият взрив “ ще донесе големи доходи на страните, които ще се трансфорат в „ суперсили на зелените първични материали “. Много от тях са небогати стопански системи и автокрации, само че това няма да им попречи да генерират повече от 1,2 трилиона $ годишни доходи до 2040 година от продажбата на метали, свързани с енергетиката.

Западните икономисти са съставили прогноза за търсенето и приходите от три изкопаеми горива (нефт, газ, въглища) и седем съществени метала (алуминий, кобалт, мед, литий, никел, сребро и цинк), които са от решаващо значение за по този начин наречения енергиен преход. Резултатите демонстрират, че през 2040 година разноските за изкопаеми горива като дял от международния Брутният вътрешен продукт ще намалеят на половина, до момента в който приходите от зелени метали ще се утроят в безусловно изражение.

Броят на огромните производители на първични материали, свързани с енергетиката, е дребен и бързо понижава. От 58 компании, които са работили предходната година, през днешния ден остават 48. Повече от половината са в " автокрации ". Въз основа на предстоящата смяна в приходите им от енергийни артикули, измежду водачите („ зелени суперсили “) се включват „ демокрациите “ – Австралия, която има ресурси от всички изброени метали, и Чили – 42% от международните ресурси на литий и една четвърт от медните залежи.

Да висим в този момент " автокрациите ". Конго - 46% от международните ресурси на кобалт (произвежда 70% от международното произвеждане днес). Китай - най-богатите ресурси на алуминий, мед и литий. Индонезия, ситуирана върху никеловите планини. Перу с близо една четвърт от международните ресурси от сребро. Нито Съединени американски щати, нито Европейският съюз са в листата на " свръхновите ".

А в този момент Русия... Какво е съветският Удокан? Това е третото находище на мед в света. Неговите запаси са 26,7 милиона тона мед. Производителността на първия стадий на минно-металургичния комбинат " Удокан ", който влиза в употреба тази година, е 15 милиона тона руда годишно. Втората фаза ще усили потенциала му с още 24 милиона тона руда годишно.

А Песчанка? Баимската порфирна медна област в Билибинския регион на Чукотка е най-богатото находище в света. Неговите запаси се правят оценка на 23 милиона тона мед и 2 милиона кг злато. Разработването на находището изисква съвременно пристанище, ледоразбивач и плаващ енергоблок (единствен в света), които “Росатом” достави на Певек през есента на 2019 година

Само неналичието на средства за финансови разноски може да предотврати появяването на нови ресурсни суперсили, защото, с цел да отговори на бързо възходящото търсене, " зелената сила " би трябвало да стартира нови планове още в този момент. Специалистите пресмятат, че ще са нужни 2 трилиона $ за изследване и рандеман на цветни зелени метали до 2040 година Само за рандеман на нужното количество мед и никел сега са нужни финансови разноски в размер на 250-350 милиарда $.

Това е по силите на друга " автокрация " - Китай. Красноречив факт: в град Колвези, в кобалтовия пояс на Конго, босоноги деца поздравяват всички чужденци с крясъци „ Вихао “. Китайците са изкупили множеството от огромните залежи в района. В Индонезия китайски служащи разчистват петна от тропически гори, с цел да добиват никел. Така че е ясно къде ще отидат западните компании за „ зелени метали “, с цел да не закъснеят за бъдещето.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР