Много елитни спортисти стават жертва на допинг скандали. Има ли

...
Много елитни спортисти стават жертва на допинг скандали. Има ли
Коментари Харесай

Допинг скандалите, които разтърсиха спорта

Много елитни спортисти стават жертва на допинг кавги. Има ли професионален спорт на международно равнище без допинг? Темата е безгранична и продължава да вълнува спортния свят. Ето кои са забърканите в допинг кавги:

Ланс Армстронг

Когато забележим колоездене или чуем " Тур дьо Франс ", всички се сещаме за великият Ланс Армстронг. В продължение на години съумява да заобиколи антидопинговите контроли и печели под въздействието на опиати и с нелегално преливане на спомагателна кръв (както се потвърждава през октомври 2012), седем пъти подред най-престижното колоездачно съревнование в света - обиколката на Франция.

Колоритният американец е отписван от мнозина през октомври 1996 година, когато му е открит рак на тестисите с разсейки в мозъка и белите дробове. Той се завръща и става кумир на милиони и съвършен артикул за фирмите, само че всичко това се не помни в края на 2012, когато той е упрекнат в организирането на мрежа за разпространяване и приложимост на допинг, напън, извършен от него върху съотборниците му и гонене на всеки, който нарушава закона на мълчанието в тима.
 Ланс Армстронг / ThinkStock/Getty Images
Лашон Мерит

Един от най-бързите мъже в история, американецът е нееднократен международен и олимпийски първенец на 200 и 400 метра. Смятан за един от най-умните бегачи на новото време и мъж с огромно възприятие за комизъм, той е обожаван от сънародниците си. Всичко това се трансформира през 2010г., когато той е заловен с три позитивни допинг проби от надпревари през 2009г. Оправданието му е забавно – взел е хапче за увеличение размера на пениса, в което е имало неразрешена субстанция. Наказан за две години, той се завръща през 2011г. и е още веднъж на върха.-->
 Лашон Мерит / ThinkStock/Getty Images
Андреа Радукан

Красивата румънска гимнастичка бе една от гордостите на северните ни съседи в спорта. Едно от лицата на спорта в Румъния, тя бе обичана и уважавана от съвсем всички нейни сънародници. За разлика от множеството други спортисти в този лист, респектът към нея се резервира, макар че ѝ лишиха златния орден от Олимпиадата в Сидни през 2000г., тя завоюва доверието с признанието си, както и на целия ѝ екип, че е взела две хапчета против простуда. Завръща се на идната година, като всички обвинявания против нея са свалени, само че не ѝ връщат златото от Сидни.

Ришар Гаске

Един от най-талантливите младежи в тениса, амбициозният французин съумява да доближи до първите 7 в света и печели цели 15 трофеи на сингъл. Двукратен полуфиналист от най-престижният тенис шампионат – Уимбълдън. Мнозина го харесват поради интелигентните изявления и обичта му към книгите и цитати на известни персони. Но той също се замеси с непозволените вещества. През 2009г. той е заловен с кокаин в урината.

Оправданието му звучи налудничаво - френска целувка със стриптизьорка, която е употребявала опиата. Още по-интересното е, че след намесата на висши френски представители, той е оправдан и се завръща на корта след единствено няколко месеца отмора.
 Ришар Гаске Gulliver/Getty Images
Тайсън Гей

Вторият най-бърз мъж на планетата, американецът е спринтьор на 100 и 200 метра, който е спечелил голямо количество медали от най-големите шампионати. Въпреки това има един конгрес, от който той няма орден – Олимпийските игри. През 2008г. получава травма, през 2016г. тимът на Съединени американски щати е дисквалифициран поради неточност при предаването на щафетата, само че най-голямата му загуба е Олимпиадата в Лондон през 2012г.

Завръщайки се, той съумя да завоюва два кръга от Диамантената лига и да се приготви по най-хубавият метод за Лондон, където печели среброто с тима на Съединени американски щати. Но е заловен с позитивна допинг проба и целият тим се постанова да върне медалите, а Тайсън е в сълзи на конференцията, в която се извинява на всички американци.
 Тайсън Гей Gulliver/Getty Images
Тайлър Хамилтън

Още един американски колоездач – Тайлър е прочут като един от огромните помагачи на Ланс Армстронг в борбите от началото на века. Изключително потребен в карането по часовник, той оказва помощ на по-популярния си съотечественик да доближи оценката. Самият той също може да се похвали с огромна победа – през 2004г. печели златен олимпийски орден . Той обаче му е лишен откакто не един път, а цели два пъти е хващан с позитивни проби. След второто му нарушение той бе осъден за цели 8 години, което постави завършек на кариерата му.
 Тайлър Хамилтън Gulliver/Getty Images
Мартина Хингис

Една от най-красивите, умни и обсъждани тенисистки, тя завоюва сърцата на милиони почитатели. Тя слага няколко върха „ Най-младата “, измежду които най-младият първенец от Голям шлем, най-младата международна номер 1 – и двете на едвам 16-годишна възраст . Но две събития „ провалиха “ считаната за максимален гений в женския тенис. Първо травма, а по-късно и тя се поддаде на кокаина и бе хваната с позитивна допинг проба, взета по време на Уимбълдън 2007г.
 Мартина Хингис Gulliver/Getty Images

И още:

Спорт
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР