Много е вероятно Русия да загуби златото в отборното състезание

...
Много е вероятно Русия да загуби златото в отборното състезание
Коментари Харесай

Скандали разтърсиха Олимпиадата: Може да отнемат злато на Русия, санкция за Иран  

Много е евентуално Русия да загуби златото в отборното съревнование във фигурното пързаляне, което бе извоювано в понеделник. Причината - позитивната проба на 15-годишната Камила Валиева за триметазидин. Освен това най-талантливата и ефектна фигуристка, считана за любимец №1 в Пекин, може да пропусне самостоятелния шампионат. Вече втори ден по случая работят адвокати от Руския олимпийски комитет и МОК. Официално изказване по тематиката се чака на следващия ден в 07:00 ч. българско време, показва gong. bg

Триметазидин е препарат, който се предписва при сърдечни проблеми. Доказано е, че това вещество не въздейства върху подобряването на спортното показване. Тестът на Валиева е изработен през декември, а веществото е неразрешено за приложимост и в извънсъстезателния интервал. Според източници от Пекин концентрацията на триметазидин е микроскопична, а пробите, взимани от Валиева след тази, са чисти.

„ Триметазидинът е допинг от 2014 година Използва се за попречване на ангина пекторис (б. р. стенокардия) и други съдови болести, употребява се и в психотерапията. Триметазидинът, сходно на мелдония, няма резултат върху подготвителния развой и резултатите ", съобщи спортният доктор Игор Завялов за
Настоящата обстановка е изключителна деликатна, в това число по отношение на разгласяването на информация, тъй като възпитаничката на Етери Тутберидзе е малолетна. Освен това поради възрастта си Валиева попада в категорията на така наречен предпазени спортисти, за които има особена категория във връзка с наказванията за приложимост на допинг.

По Коледа предходната година Камила Валиева завоюва купата на Русия при дамите, а десетина дни по-късно стана европейска шампионка.
Камила Валиева
БГНЕС


Междувременно иранският скиор алпиец Хосеин Савех-Шемшаки е следващият състезател на Олимпиадата в Пекин с позитивна допинг проба.

За разлика от съветската фигуристка Камила Валиева, обаче, тестът на 36-годишният Савех-Шемшаки е от понеделник. Тя е посочила ненадейно високи равнища на анаболен андрогенен стероид, производно на мъжкия сексуален хормон тестостерон.

"Спортистът не може да се състезава, тренира или да взе участие в каквато и да е активност по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. Той има право да оспори налагането на краткотрайната глоба ", се споделя в известието на организацията.

Олимпиадата в Пекин е трета за иранеца, който дебютира във Ванкувър през 2010-а, а четири години по-късно взе участие и във Сочи.
Източник: gong. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР