Много е вероятно да се стигне до евентуално пропукване на

...
Много е вероятно да се стигне до евентуално пропукване на
Коментари Харесай

Димо Гяуров: ЕС се пропуква заради скъпите газ и ток

" Много е евентуално да се стигне до вероятно пропукване на единството в Европейски Съюз поради високите цени на силата. Има трендове на неодобрение и в Чехия, и в Полша, и в Германия, и във Англия. Хората, в огромна част от обществото, не се интересуват от това какво става и кой е Путин, те желаят да им е топло. От друга страна обаче планът на Путин няма да се осъществя в цялостния си мащаб, тъй като цените започнаха да падат. Икономическите наблюдаващи чакат наклонността да се задълбочи, най-малкото тъй като към този момент Европа е запасена с газ. Цените стигнаха висините, тъй като имаше липса и тъй като всеки, без да има единна и координирана политика в Европейски Съюз, купуваше колкото може повече и търсенето подвигна цените ". 

Такъв коментар направи пред БНР Димо Гяуров, някогашен шеф на Националната разследваща работа. 

По думите му Путин преследва целта си за вмешателство във вътрешните работи на редица европейски страни:

" В не малко от тях предстоят избори и това неодобрение на обществото няма по какъв начин да не се отрази на държанието на политич„ еските елити, които гледат да си обезпечат изборна победа. Това имам поради, като споделям, че може да има пропукване на единството в Европейски Съюз ".

Според него няма смяна в тактиката на съветския президент:

" Наблюдавахме придвижване на цените на газа още през предходната година - доста преди да стартират военните дейности. Това демонстрира, че става дума за от дълго време планувана интервенция. Чрез недоставянето на Европа на контрактуваните количества Путин стартира да повишава цената на газа на тържищата, усили търсенето и се стигна до това, което следим от пролетта насам. Вероятно това ще продължи ".

" Според мен не става дума за целеустремен обстрел на АЕЦ " Запорожие ", а за водене на бойни дейности наоколо ", съобщи Гяуров. 

Той акцентира, че има риск от случай при обстрел в региона на атомната централа, който не е належащо безусловно да е вследствие на пряк удар.

" Руската страна целеустремено се пробва да отреже Запорожката АЕЦ от енергийната система на Украйна и с риск да не може да се възползва от силата, която тя създава, най-малко да нанесе щета на украинската стопанска система, като спре доставките на ток от тази централа ", счита Гяуров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР