„Много е важно, когато се правят консултациите при президента, те

...
„Много е важно, когато се правят консултациите при президента, те
Коментари Харесай

Георги Свиленски: За БСП приоритет са българските граждани и бюджетът

„ Много е значимо, когато се вършат консултациите при президента, те да се вършат в подобаваща и спокойна атмосфера. На всички ни беше ясно, че в границите на понеделник-вторник-сряда е крайният период за приемане на целия бюджет. Колегите работят непрестанно от петък. След неуспехите на съвещанията предходната седмица от новото болшинство, бяхме принудени да имаме вечерни съвещания на комисии. Цялата страна чака да бъдат признати тези предложение, и за пенсионерите, и за майките, и за младите, за бизнеса, поддръжката за електричеството, за тока, бензина, горивата, анулацията на акцизите, намаляването на Данък добавена стойност. Нищо не постановяваше тази неотложност. “ Така ръководителят на парламентарната група на “БСП за България “ Георги Свиленски разяснява отхвърли на левицата да отиде на консултациите при президента.

В ефира на БТВ той изясни, че са получили поканата от президентската институция през вчерашния ден в 10:00 ч. „ Ние реагирахме въпреки всичко, само че е невероятно в такава обстановка, когато всички чакат решения, ние да си преговаряме с президента. Нека забележим какво ще стане, тъй като приемането на бюджета може да промени хода “, сподели още той.

По думите на Свиленски всяка една партия си дефинира целите, а за Българска социалистическа партия те са българските жители и бюджетът. „ Ние сме го споделили, че няма да вършим нищо друго, до момента в който не приемем бюджета на страната. Българските жители чакат решения, а не празни приказки. Консултациите ще се проведат, когато времето е уместно, ще осъществим всичко, което е записано в Конституцията “, уточни социалистът.

Казусът към изявлението на основния секретар на президента Димитър Стоянов Свиленски разяснява по този начин: „ Хубаво е, когато президентската институция или нейни представители споделят такива неща, да ги споделят в целокупност, да демонстрират целия документ. Защото се оказа, че това изобщо не се е случвало в Министерство на стопанската система и промишлеността. И в случай че изобщо има подобен документ, там написа Министерство на стопанската система, т.е. това е в един по-стар интервал. Аз мисля, че основният секретар, пробвайки се да уцели Корнелия Нинова, простреля президента. “

В предаването “Тази заран “ социалистът съобщи, че няма раздор сред президента и Българска социалистическа партия, а става въпрос за кардинална позиция. „ Българска социалистическа партия постоянно сме били поредни и в връзките към президентската институция. Работили сме и сме избрали тези хора. Никога не сме бъркали в тяхната работа, само че няма да позволим и те да се бъркат в нашата “, безапелационен е той.

Сливенски изрази отвращение, че след 12 години Българска социалистическа партия за първи път влиза в ръководството и президентът и вицепрезидентът споделят “Ние на това държавно управление няма да дадем и 100 дни “. „ Веднага започнаха с рецензиите. Най-голямата емблема на това държавно управление - обществената политика, приета от всички, 20 милиарда за обществена политика, 2 милиарда в този момент в актуализацията, и от Президентството споделят “пълен неуспех в обществената политика “. Това съгласно вас заслужено ли е, правилно ли е? “, попита депутатът от левицата и добави: „ Искаме това, което Българска социалистическа партия е съдействала за страната, най-малко да не го подлагат на критика безпринципно. “

Според социалиста всички признават, че изборите са най-опасното и неуместно нещо сега, а президентът бърза да стигне до тях, с цел да образува длъжностен кабинет.

„ Ние постоянно отиваме на такива договаряния с ясни оферти - 4 са ни краткосрочните ограничения и 4-5 са ни дълготрайните “, съобщи Свиленски и изясни: „ Не сме водили диалози за имена и постове. Очакваме да бъдем поканени, и в случай че това стане, ще сложим нашите цели - актуализацията на бюджета, приемането на тези 20 закона, тези пари би трябвало да влязат в България и подготовката на бюджета за 2023 година “, уточни той и добави, че обстановката не е спокойна, а гореща.

„ Грешка беше прекратяването на диалозите с “Газпром”, по тази причина би трябвало да се възобновят. Трябва да се положат всички старания България и българските жители да получават евтина и налична газ. Да забележим какво вършат Германия, Франция, Италия, те могат да употребяват съветски газ, ние не. Нали сме равноправни сътрудници в Европейски Съюз? “, попита още Свиленски.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР