Много добре запазен древногръцки кораб от 5-и век преди Христа,

...
Много добре запазен древногръцки кораб от 5-и век преди Христа,
Коментари Харесай

Откриха кораб на 26 века в Черно море

Много добре непокътнат древногръцки транспортен съд от 5-и век преди Христа, открит на 2000 в дълбочина, е измежду неповторимите находки, направени в Черно море и донесени от изследователския транспортен съд „ Havila Subsea”. Корабът повтаря този, изобразен на гръцка ваза от Британския музей, представящ плаването на Одисей, изясни Калин Димитров, шеф на Института по подводна археология в Созопол.

Най-впечатляващата находка обаче е транспортен съд от римската ера, цялостен с амфори, изясни проф. Людмил Вагалински, началник на Националния институт по археология към Българска академия на науките.

За представянето на неповторимите артефакти в Бургас дойде министър председателят Бойко Борисов.

По време на експедицията са открити 60 остатъци от корабокрушения за интервал от 2500 години. Проучени са измененията на Черноморското крайбрежие през хилядолетията. В експедицията вземат участие учени от целия свят. Инвестицията е за 18 млн. евро, а в екипа влизат някои от най-големите международни учени и откриватели - професор Джон Адамс, проф. Людмил Вагалински, доктор Калин Димитров, доктор Крум Бъчваров. Те показаха Black Sea MAP - един от най-мащабните планове за морска археология, проведен до момента. Разкритите остатъци са били открити в хода на изследванията на Black Sea MAP посредством най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники.

Министърът на културата Боил Банов и кметът на Бургас Димитър Николов се срещнаха с екипа проучването, в което вземат участие учени от Англия, България, Университета в Кънектикът в Съединени американски щати, Норвегия, Гърция, Украйна.

Снимка: Първи фотоси на находките

Снимка: Част от екипа учени

Снимка: Културният министър Боил Банов (в средата) преглежда разкритите остатъци, открити по време на проучването
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР