Много често си задаваме въпроса: “защо ми е толкова напрегнато,

...
Много често си задаваме въпроса: “защо ми е толкова напрегнато,
Коментари Харесай

Д-р Веселин Герев: Не подценявайте безсънието, може да е симптом на опасно състояние

Много постоянно си задаваме въпроса: “защо ми е толкоз с напрежение ”, “защо всичко и всички към мен ме нервират ”, “защо не мога да заспя ”? Всъщност в неврологичните кабинети с такива недоволства идват най-много пациенти с невроза. За отговор на въпросите, сложени от нашата читателка за неврозата, неврастенията и нервното разстройство, потърсихме доктор Веселин Герев, психиатър. Той е лекува положения на паника, безпокойствие, напрежение, под паника рецесии, меланхолия и бодърствуване. Завършил е медицина във ВМИ – Пловдив. Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като съветник към Военна болница и ДКЦ “Св. Врач ”. Специализирал е в Университетска клиника Франкфурт/Майн-Германия. Участвал е в обучителни стратегии на Световната асоциация по биологична психиатрия.

– Д-р Герев, разнообразни болести ли са невроза, неврастения и нервно разстройство?
– Тези понятия са безусловно идентични. По-същественото е до какви промени водят в нервните кафези и душeвността и какво би трябвало да се направи, с цел да може човек да се възвърне оптимално бързо. Неврастения, невроза и нервно разстройство са понятия, които са придобили гражданственост. Научното наименование на това положение е невротично разстройство. Конкретизира се съгласно признаците дали е обезпокоително положение, дали е тревожно-депресивно, дали е единствено положение на боязън и безпокойствие, нервно напрежение, проблеми със съня.
– Какво съставлява невротичното разстройство и кои са най-характерните му клинични прояви?
– Най-общо казано, това е положение на нервно напрежение, паника, безпокойствие, бодърствуване и най-важните, свързани с тези признаци, моменти на соматизация – съмнение на кръвното налягане, сърцетуптене, изпотяване, главоболие, изтръпване на ръце и крайници, тежест в стомаха, гадене, покачване, възприятие, че краката се подкосяват и човек не може да върви. Общо взето това са соматичните признаци при едно нервно напрежение. Разбира се, не е наложително да ги има всички тези признаци. Обикновено те се въртят по няколко и при всяка рецесия симптоматиката е друга.

– Симптомите, които описахте, доста си наподобяват с тези на постоянно срещани болести като високо кръвно, стомашни проблеми и така нататък Как може да се разбере, че казусът е другаде – в душeвността?
– Обикновено такива хора попадат първо в незабавните кардиологични кабинети или Бърза помощ, тъй като имат високо кръвно, доста мощен световъртеж, мощен звук в ушите и сърцетуптене. Тези признаци ги карат да изпитват чувството, че получават инфаркт или инсулт. След като им създадат кардиограма, нормално им споделят, че имат нервно сърце и кардиологично няма да се оправят, до момента в който не си оправят главата Т.е., споделят им в директен текст, че казусът им е “под шапката ”. Всички тези признаци са съпроводени със боязън за здравето, за живота и са доста трагични. Но, наложително човек би трябвало да си направи най-малко една кардиограма при такива недоволства, с цел да се изключи по-сериозен здравословен проблем. Когато се изключи органичната съставния елемент, индивидът намира пътя до нас – психиатрите.

– Какво лекуване прилагате при тези положения? За нашите читатели ще бъде значимо да научат кое лекуване е по-ефективно – медикаментозното или психотерапията?
– При лекуването на невротичните и депресивните положения се ползват лекарства и психотерапия. Използваме избрани групи характерни лекарства, които са ефикасни и се ползват сполучливо. Индивидуално и след деликатна преценка на симптоматиката, тежестта и продължителността на положението се прави съответен асортимент на медикаментите, тяхната доза, метод на използване и периоди на лекуване. Често то е дълготрайно – няколко месеца. За да бъде дейно лекуването, е нужна добра лечебна връзка сред пациента и лекаря. Необходими са психотерапевтичен метод, периодически контролни прегледи и редовно наблюдаване. Не може да се даде еднопосочен отговор на въпроса дали медикаментозното лекуване е по-ефективно, или психотерапията. При някои положения е по-ефективно медикаментозното лекуване, при други – психотерапията, при трети положения – и двата типа терапия, а при четвърти най-ефективно е комбинираното приложение на медикаментозното лекуване и психотерапията.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР