Много честен брокер“ и почтен човек“ – така е представен

...
Много честен брокер“ и почтен човек“ – така е представен
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Той успокои Газа, подпомогна арабските връзки на Израел и запази надеждата за мир

„ Много почтен брокер “ и „ честен човек “ – по този начин е показан пред вестник " Ню Йорк Таймс " специфичният делегат на Организация на обединените нации за Близкия Изток.
По време на своето съвсем 6-годишно престояване на поста той работи безшумно зад кулисите, с цел да предотврати „ разгар “ в линията Газа, да резервира опцията за решение на спора сред и да реализира поддръжка за израелско-арабското нормализиране на връзките като желана опция на израелската анексия на територия на Западния бряг.
И въпреки че в работата му няма нито едно достижение, привлякло публичното внимание, той е спечелил уважението съвсем на всички, с които се е срещал и доста от които се гледат един различен като врагове, написа изданието.
„ Аз персонално разчитах на него “, сподели Моше Калон - някогашен финансов министър на Израел.
48-годишният Младенов се завръща в родната си България, откакто отхвърли да поеме оферти му от генералния секретар на Организация на обединените нации пост в, с цел да се оправи следващата високопоставена задача в Либия, „ с цел да се бори със сериозен здравословен проблем “.
В изявление Младенов споделя, че задачата му е била „ изолирана от всевъзможен тип взаимоотношение на високо равнище “.
„ По принцип едната страна чака да повторите това, което споделят, другата страна чака да си отидете и това е всичко “, споделя някогашният делегат на Организация на обединените нации.
Той обаче не направи нито едното, нито другото, написа вестникът.
През 2016 година той настоя Близкоизточния квартет от посредници - Съединени американски щати, Русия, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, да издаде реформаторски отчет за съответни стъпки, които с малко вяра за пробив биха могли най-малко да запазят опцията за решение на въпроса за две страни.
Да се подхващат дейности при липса на договаряния противоречиа на дипломатическата теория по това време, съгласно която възобновяването на мирните договаряния е от първостепенно значение и метод да се реши всичко.
Младенов, обаче, не мисли, че това е верния метод.
„ Може да имате най-хубавото съглашение в света “, само че до момента в който палестинците на Западния бряг и в са в несъгласие, използването му е под въпрос, счита той.
Оттогава неговият метод получи необятно самопризнание.
И до момента в който рекомендацията Израел да спре анексирането на територии по Западния бряг не беше нова, апелът към палестинците да „ прекратят подстрекаването към принуждение “ и да „ осъдят всички терористични актове “ изискваше смяна в позициите на всички.
 Николай Младенов отхвърли да оглави задачата на Организация на обединените нации в Либия Николай Младенов отхвърли да оглави задачата на Организация на обединените нации в Либия
Досегашният делегат на Организация на обединените нации за Близкия Изток, българският посланик Николай Младенов, разгласи, че няма да оглави задачата на организацията...
Изданието цитира Младенов, който споделя, че не приказва за спора „ по обичайния метод “.
„ Не можете да влезете в ресторант в Тел Авив, да стреляте по хора и да ми кажете по-късно, че това е законна опозиция. Не, не е “, сподели той. Аналогична е реакцията му и откакто израелски бойци убиха 15-годишно момче от Газа по време на демонстрации на границата през 2018 година. Тогава той написав в Туитър: „ Спрете да стреляте по деца. “
Според него, Организация на обединените нации би трябвало да се отнася сериозно както към израелците, по този начин и към палестинците, когато създадат нещо погрешно и да бъдат приветствани, когато правят нещата, както би трябвало – това е новия детайл в този замразен спор.
Твърди се, че Николай Младенов е бил измежду първите публични лица, които са стигнали до заключението, че никакво възпиращо средство няма да попречи на министър-председателя на Израел да извърши обещанията си за анексиране на територията на Западния бряг, само че че е допустимо да му се предложи договорка: отвод от анексирането против нормализиране на връзките с арабските страни, които от дълго време заобикалят Израел.
Според палестинците тази договорка е изменничество, само че Младенов е уверен, че нормализирането ще се окаже от изгода и за тях.
 Гутериш предложи нови пратеници за либийския и израелско-палестинския спор Гутериш предложи нови пратеници за либийския и израелско-палестинския спор
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е предложил публично на Съвета за сигурност нови специфични пратеници, които да посредничат...
„ Ако се оставят встрани страстите, ще разберете, че това е най-хубавият метод да накарате Израел да направи избрани неща. Ако 4, 6 или 10 арабски страни имат посолства в Тел Авив, бихте желали те да бъдат на ваша страна, нали?, сподели той
Сделката дава на някои страни лостове в Израел. И в случай че сте палестинци, ще би трябвало обясните на вашите арабски братя и другари какви са вашите позиции и да ги върнете на вашата страна на масата за договаряния, изясни Младенов.
Според него, фактът, че идва от Балканите, където са променяни граници, водили са се борби за свети места, езици и църкви, му е оказал помощ да гледа на обстановката в Израел от друг ъгъл.
Това не е спор, в който някой може да се появи и да очертае границите – всичко е доста прочувствено.
В същото време това е един друг свят и при всичките му дефекти, той в действителност може да е по-добър, сподели Николай Младенов в изявление за „ Ню Йорк Таймс “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР