Много би ви харесал, ако сте изпуснали, оправният начин на

...
Много би ви харесал, ако сте изпуснали, оправният начин на
Коментари Харесай

Прасетата не били избивани - а само умъртвявани...

Много би ви харесал, в случай че сте изпуснали, оправният метод на зам.-министърът на земеделието Янко Иванов да приказва по проблемите с африканската чама. Разговорът в бТВ бе на високо равнище и не остави подозрение за това, че всички значими решения по министерства и БАБХ-ове се вземат от хора, които могат да ги обяснят добре. 
Първото забележитлено изявление бе рекомендация към кметовете да провеждат избиването на прасетата по места без доста да протакат. Някои от тях, съобщи Иванов, са яхнали вълната на популизма (дотук всички разбираме), само че след това, в случай че продължавали, щяло " да се види кой е влезнал във водата гол " - съобщи зам.министърът.
Тук към този момент стартира да излиза наяве, че още веднъж имаме последовател на една към този момент дълга линвгистична традиция, чиито класици са Цветанов и Дани Кирилов, а в този момент към този момент напира и трето свежо попълнение. Какво значи " да се види кой е влезнал във водата гол "? От една страна, това, че е казано със заплашителен звук, допуска, че става дума за някакво нарушаване, за нахално лъсване на някакви обстоятелства, нещо като " царят е гол ". Но от друга, съгласете се, надали има човек, който кардинално да не влиза във водата гол и да не е уверен в закономерността на събличането си преди да се намокри. Дали ще е баня, или море, или река, човек просто се съблича преди да влезе във водата и си влиза гол-голеничък. Това се прави хем за лично наслаждение, хем тъй като никой не би желал водата да измокри облеклата му, които след това ще евентуално ще му трябват, с цел да не върви гол - ето това към този момент би било скандално - по улиците.
Но ще кажете, че ние се заяждаме на дребно, което към този момент е по този начин, само че гледай какво става след това. 
Зам.-министър Иванов за повторно се оказа изключително сензитивен на езиково равнище. Когато водещата му сподели, че всеобщо се избиват свине, той свръхнастоятелно я поправи и сподели по този начин: " ние не ги избиваме, а ги умъртвяваме ". 
Тук към този момент става прекомерно, прекомерно забавно. Човекът е изцяло прав. Когато един оглупял касапин развъртя ножа по Коледа (бай Генчо от горната махала, всички него викаме, тоя човек е заклал над 2000 прасета), това си е живо изтребване. Но когато пристигна анонимният служител от БАБХ, погали, погали прасето, пък му шибне една спринцовка, тогава към този момент е друго, това е внимателно умъртвяване. Министър Иванов с подобен галещ звук уточни, че не изтребване, а таман за умъртвяване става дума, че в по-чувствителния фен даже може би се прокрадва вярата, че умъртвеното прасе по някак си има късмет за непринудено възкръсване, в сравнение с избититото. Умъртвятат те, умъртвятват, само че нещо не са съумели като хората, и на другия ден пасеш отново жълъди, до момента в който към този момент не те и избият за по-сигурно. 
А най-после се стигна до заключителен акомпанимент, който към този момент внесе такава откровеност в диалога, че всичко трябваше да завърши още там. 
" Баба Стоянка защо ги гледа - за домакински любим ли? Нали на Нова година отново ще умрат. За да не го направи тя, ще го създадат нашите сътрудници. "
Аргументът, че " Нали на Нова година отново ще умрат " е кулминационната точка на целия метод, по който страната се оправя с африканската чума. Първо, помислих си, че приказва за пенсионерите-стопани, само че след това стана ясно, че - айде стига нелепости към този момент - индивидът въпреки всичко има поради прасетата - с това обаче нещата не станаха нито по-добре, нито по-успокоителни. Тоест, какво, внезапно всички фермери, всички хора на село, просто би трябвало да се плеснат по главата и да си кажат - ей правилно бе! Нали така и така на Нова година отново ще умрат, давай още в този момент, таман по Нова година да не се чудя какво да върша, то си е студено тогава, изобщо извънредно несъответствуващ миг за заколване на едно 180 килограмово прасе, когато мога сега да го заколя още като 70 килограмово прасе и по този начин да имам месо, което да ме изкара до Нова година, пък след Нова година съм приготвил консервите с грах за януари и февруари, че да мине и тая зима както си би трябвало. И по този начин, когато се чудите по какъв начин да обясните на някого кому е нужно избиването на всички свине в страната, не се морете ненужно да обяснявате за чуми, бацили, ваксини и румънски туристи, а наблягайте на " нали на Нова година отново ще умрат ". Може да се щампова и на специфични тениски, които чиновниците на БАБХ да облекат, обикаляйки страната, с цел да внасят философско утешение в животновъдите. 
Ако не са влезнали още във водата голи, де. 
 
Автор: Райко Байчев 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР