Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на

...
Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на
Коментари Харесай

Помагаме на Северна Македония с 200 мегават час ток до края на март 2023 г.

" Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Северна Македония за решение на главните провокации, които стоят пред тях в бранша на енергетиката. Възможностите за експорт от България за спомагателни мощности на електрическа енергия както за потребностите на стопанската система и промишлеността на РСМ, по този начин и за битови консуматори, става въпрос за към 200 мегават часа базова равномерна електрическа енергия за интервала до 31 март 2023 година "

Това разгласи служебният министър председател Гълъб Донев в Министерски съвет след среща със северно-македонския си сътрудник Димитър Ковачевски по тематиката " Енергетика ".

На брифинга обаче не стана ясно дали помощта, която ще окаже България на РСМ ще бъде на дневна или на месечна база.

Смесената работна група сред България и Северна Македония би трябвало да създаде всички елементи по подписването и сключването на контракт в региона на електроенергетиката.

Разговаряно е да се задълбочи съдействието в региона на природния газ посредством транспорт и предпазване на синьо гориво както в средносрочен проект, по този начин и в дълготраен проект, изясни служебният министър председател. Ще бъдат реализирани договорености за запазване на избрани размери за депозиране на природен газ в " Чирен ", с цел да може РСМ да се възползва по-пълноценно от присъединяване в интерконектора и терминала, който се построява в Александруполис (Гърция). Така през България и газовото вместилище в Чирен доставките на полутечен газ да могат да бъдат уравновесени и РСМ да черпи такива количества, каквито са нужни на дневна база, без да се основават спомагателни компликации пред страната, разясни Донев.

При диалозите, които организирахме, потвърдихме положителната оценка за позитивно развиване на разговора сред България и Северна Македония и по тази причина, че ще се работи поредно за задълбочаване на положителното съдействие сред двете страни, означи Гълъб Донев.

От своя страна Димитър Ковачевски изясни, че двамата министър председатели са говорили за енергийната рецесия и повишение цените на силата. Цената на тока е от изключително огромен проблем за стопанската система на България, само че и за Северна Македония, посочи Ковачевски.

" Основната тематика, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация, беше енергийната рецесия, която раздруса всички стопански системи по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с дефицита на ваксини - в този момент се борим с дефицита на електричество и скъпи енергоносители, които носят огромни проблеми както за жителите, по този начин и за бизнеса ", акцентира Ковачевски.

Опитали се да намерят решене за цената на тока за последното тримесечие на 2022 година и за първото тримесечие на идната година. Договорено е да се образува работна група, формирана от Министерство на стопанската система на Северна Македония и Министерство на енергетиката на България, за техническите параметри на потенциалите за цените и преноса на електрическата енергия. Работната група ще стартира работа в сряда.

Двамата министър председатели говорили още за новия интерконектор с Гърция за природен газ, само че и за мощностите на депозиране на полутечен газ в България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР