Мними туроператори бълват фалшиви екскурзии в нета.Мними туроператори пускат изгодни

...
Мними туроператори бълват фалшиви екскурзии в нета.Мними туроператори пускат изгодни
Коментари Харесай

Мними туроператори бълват фалшиви екскурзии в нета

Мними туроператори бълват подправени екскурзии в нета.

Мними туроператори пускат преференциални предложения в обществените мрежи за екскурзии до Северна Гърция, които обаче в никакъв случай не се реализират.

Десетки тъжби са получени в Европейския потребителски център от ужилени консуматори,

съобщи Игнат Арсенов, шеф „ Контрол на пазара ” към Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Обичайно техните разгласи са в обществените мрежи, а офертите са за 350-450 лв. за пътешестване в Северна Гърция. Парите са за превоз и хотел.

Схемата при тях е връзка главно по телефон или посредством имейли и заплащане единствено по банков път или във физическите обекти на фирмите за разплащане по дадена от търговеца банкова сметка. Тя обаче в никакъв случай не е в българска банка, а в записана в Белгия, Нидерландия или Обединеното кралство. Арсенов разяснява, че доста мъчно се откриват лицата, които стоят зад тях, защото нормално телефоните, по които са водили диалози с клиенти, към този момент са закрити. Същото се случва и с интернет страниците, на които са пуснати офертите.

Над 10 сигнала има и към различен подобен туроператор, който имитира интернет страницата и наименованието на действителна компания. На уеб страницата даже има регистрационен номер и адрес, който е действителната компания, само че екскурзията не се предлага от нея. Отново данните на търговеца сочат, че е регистриран във Англия, т.е. отвън Европейски Съюз.

Игнат Арсенов уточни, че домейнът, който употребяват измамниците, е регистриран в черния лист и всеки консуматор може да си направи информация, тъй като той е обществен. Всички сигнали и доказателства са предадени на Софийската районна прокуратура, добави Арсенов.

При инспекциите през летния сезон на Комисията за отбрана на потребителите са открити 31 места за настаняване и заведения, които не дават отговор на предоставената им категория. От КЗП издали решения за наказания и резултатите от инспекциите на въпросните хотели и заведения за хранене са предадени на общините и Министерството на туризма за преразглеждане на предоставената им категория.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР