Млякото, което консумираме, е от два типа – А1 и

...
Млякото, което консумираме, е от два типа – А1 и
Коментари Харесай

Кое мляко е здравословно

Млякото, което консумираме, е от два вида – А1 и А2. Нарастващият брой изследвания от най-хубавите производители на мляко в Австралия, Нова Зеландия и някои европейски страни настояват, че млякото А2 има изгоди за здравето, до момента в който с непрекъснатата консумация на мляко А1 се свързват голям брой опасности.

Млякото се състои от три елементи - мазнини, суроватка и огромна част от разнообразни протеини като лактоза, казеин и други захари. Какъв вид е млякото, А1 или А2, зависи от породата на кравата от която то произлиза. Най-старите породи крави като Guerbsey, Brown Swiss, Belgian Blue създават мляко А2. Черно-белият Holstein да вземем за пример, която е най-разпространената порода заради по-високата си млекодайност, създава мляко А1. Причината за това е естествена генна разновидност, зародила преди към 5 хиляди години в северноевропейските крави.

 Порода Belgian Blue Порода Belgian Blue
В резултат на тази разновидност те стартират да създават протеина казеин А1 в млякото си, вместо естествения А2. По време на храносмилането казеин А1 се трансформира в лектинов протеин, наименуван бета-казоморфин. Този протеин се свързва с клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, известни като бета кафези, което провокира имунна офанзива върху панкреаса на хора, които употребяват мляко от тези крави или сирена направени от него. Изследвания свързват този развой и с пораждане на диабет вид 1.
Основната разлика сред А1 и А2 бета казеин е в структурите на двата бета-казеина. По тъкмо, в позицията на аминокиселина номер 67, в която хистидинът на А1 подхожда на пролин при вид А2. Връзката на А1 е доста нестабилна и от нея се откъсва сегмент от седем аминокиселини, наименуван BCM7 (Beta-casomorphin-7).

BCM7 се смята за главната причина мляко А1 да е нездравословно и да е повода за лактозна интолерантност. А1 и А2 мляко имат идентична централизация на лактоза, единствената разлика е BCM7.  Абсорбирането на BCM7 води и до риск от заболяване от аутизъм, шизофрения и други неврологични промени.
По-голямата част от кравите, които се отглеждат, са порода, която създава мляко вид А1. Тези крави обаче са резултат на генетичната разновидност, която води до производството на съединението BCM7. Най-разпространената порода крави в международен мащаб е от породата Holstein, чието мляко съдържа този спорен лектинообразен протеин.

Други известни породи с А1 мляко са Friesian, Ayrshire и British Shorthorn, а измежду породите с мляко А2 са Jersey, Charolais, и Limousin.
Ако смятате, че пиенето на мляко ви основава проблем, съвсем несъмнено е, че породата крава, от която е то, има виновност за това, а не млякото единствено по себе си.
Южноевропейски крави, кози и овце не престават да създават казеин A2 в млякото си, само че защото кравите с казеин A1 създават повече, производителите на млечни артикули избират тях.
Ако консумирате млечни артикули, не можете да ги толерирате или желаете да избегнете страничните нездравословни резултати, може да изберете млечни артикули от вида А2. Като опция, в случай че не намирате такова мляко, използвайте артикули от козе или овче мляко.
Изследванията през последните 20 години демонстрират, че реакции от мляко А1 не се провокират след консумация на мляко А2.
 Порода Brown Swiss Порода Brown Swiss
Друга причина, заради която се предлага избягването на А1 млечни артикули, е свойството на казоморфина да предизвиква пристрастяване. BCM7 се свързва със същите рецептори на мозъка, с които се свързват морфин, кодеин и хероин (mu-рецептори). Въпреки че е към 20 пъти по-слаб в действието си от морфина, BCM7 води до пристрастяване и свръхконсумация.
BCM7 задейства освобождението на хистамин, което може да провокира реакции на хистаминова интолерантност. Той е и най-честата причина за запек, забавено изпразване на стомаха, киселини и в някои случаи синдром на неочакваната гибел при деца, заради респираторно-депресивните свойства на опиата в комбиниране с рискови фактори за децата.

Джани Ролистенова е някогашен професионален състезател и треньор в шведския народен тим по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този метод претворява в работата си пристрастеността си към здравословното хранене.Практикува от време на време недояждане, умел деятел на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в уеб страницата www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Fb група
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР