Младите морски звезди от вида Трънен венец са най-голямата заплаха

...
Младите морски звезди от вида Трънен венец са най-голямата заплаха
Коментари Харесай

Млади морски звезди са най-голямата заплаха за коралите наред с глобалното затопляне

Младите морски звезди от типа Трънен венец са най-голямата опасност за коралите наред с световното стопляне, написа сп. " Глоубъл обмен байолъджи ", базирайки се на австралийско проучване. 

Авторите му от университета на Сидни са открили, че младите екземпляри от типа са устойчиви на морските топлинни талази, които убиват коралите. 

Морските звезди от типа Трънен венец се срещат в Големия бариерен риф и на други места в Индо-Тихоокеанския район. Те към този момент нанасят повече вреди на коралите, с които се хранят, в сравнение с който и да е различен техен роднина, отстъпвайки единствено на бурите и избелването, дължащо се на повишението на температурата на морето. Заради опустошителното им влияние върху кораловите рифове тези хищни животни провокират съществено безпокойствие у еколозите.

Количеството храна, което изяждат морските звезди, варира съгласно сезона и рифовете, само че обособен образец от типа може да погълне сред 100 и 300 квадратни сантиметра дневно -  приблизително колкото лист хартия А5, съобщи Българска телеграфна агенция.

За задачите на проучването създателите му са създали опит, в който младите морски звезди са посочили забележителна търпимост към топлота, по-голяма от тази на възрастните екземпляри. Това значи, че даже при възходящ топлинен стрес опасността за кораловите колонии от тези животни ще се усилва.

" С помощта на модел за премерване на температурата установихме, че младите екземпляри от типа Трънен венец могат да понесат съвсем три пъти по-интензивна топлота от тази, която предизвиква избелването на коралите ", споделя Мария Бърн, морски биолог и началник на проучването. 

Предишни проучвания на екипа демонстрират, че морските звезди от този тип могат да прекарат до шест години като млади екземпляри. Това значи, че те могат да изчакат да отмине резултатът от периодически избелвания на рифа и да се хранят с него, когато той се възвърне. 

Биолозите означават, че изгубването на естествените врагове на хищните морски звезди е удобно за разпространяването им. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР