Младите хора в региона на Европа и Централна Азия получават

...
Младите хора в региона на Европа и Централна Азия получават
Коментари Харесай

Страните от Европа и Централна Азия имат напредък, но Covid-19 застрашава постигнатото

Младите хора в района на Европа и Централна Азия получават опциите, нужни за израстване като продуктивни възрастни, с помощта на продължителните вложения в опазването на здравето и образованието през тяхното детство и тийнейджърски години, се споделя в последната актуализация на Индекса на човешкия капитал (HCI) на Световната банка, който мери резултатите от човешкия капитал преди пандемията по целия свят.

Пандемията Covid-19 обаче заплашва постигнатия досега прогрес, защото държавните управления се борят да поддържат здравни и просветителни услуги, налагайки ограничавания в отбрана на публичното здраве, в това число затваряне на учебни заведения.

От 48-те страни в Европа и Централна Азия, включени в HCI 2020, 33 са в горната третина на международната ранглиста като съвсем всички са в горната половина на листата. Тези констатации най-общо подхождат на релативно високите приходи на страните от района, като по-богатите страни могат да влагат повече в главно обучение и здравни услуги, в сравнение с по-бедните страни. Съществуват обаче обилни разлики в района. Сред нововъзникващите и разрастващите се стопански системи в района, дете, родено в Полша, може да чака да реализира 75 % от продуктивността на изцяло просветен възрастен в оптимално здраве. За съпоставяне - дете, родено в Таджикистан, може да чака да реализира единствено 50 на 100 от капацитета си.

„ Правителствата в Европа и Централна Азия са се справили добре, като са приоритизирали вложенията в опазването на здравето и образованието, защото те са основни мотори на растежа и развиването. Предизвикателствата, основани от Covid-19, обаче изискват още по-силни политики, в това число по-широко потребление на технологии за възстановяване на даването на услуги, както и засилена обществена отбрана, с цел да се подсигурява, че децата не престават да получават качествено обучение и добра здравна грижа “, сподели Анна Биерде, Вицепрезидент на Световната банка за района на Европа и Централна Азия.

Докладът тази година включва десетилетен разбор на развиването на човешкия капитал от 2010 до 2020 година в 103 страни. Албания, Азербайджан и Русия са измежду първите 10 страни, които са постигнали световен прогрес в региона на опазването на здравето и образованието.

Световната банка оказва помощ на държавните управления да разработят дълготрайни решения за по-устойчиви и приобщаващи стопански системи в интервала след пандемията. Примери за такава действия има от Украйна, където Световната банка оказва помощ на здравната система в това число посредством модеризиране на незабавните отделения в 40 лечебни заведения и обчението на хиляди украински лекари. В Турция Световната банка поддържа основаването на телевизионно и цифрово наличие за смесено преподаване и учене, когато учебните заведения се отворят още веднъж.

Регионални достижения в здравеопазването
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР