Младите фермери над 40 години ще получават двойни субсидии по

...
Младите фермери над 40 години ще получават двойни субсидии по
Коментари Харесай

Вдигнаха двойно субсидиите за млади фермери

Младите фермери над 40 години ще получават двойни дотации по Схемата за млади аграрни стопани. Това ще важи за първите 30 хектара според обнародвания в Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на Закона за подкрепяне на земеделските производители.

Досега надбавката беше 25% към заплащането на хектар по Схемата за единно заплащане на повърхност, само че от 2018 година тя става 50 %. Или в случай че предходната година за хектар ставката беше 198 лв., или 19,80 лева на декар, то младите фермери получаваха по 25% от тези 19,80 лева на дка. Тази година те към този момент ще получат 50 % само че ставката ще бъде закрепена със заповед на министъра на земеделието в края на 2018 година

Друго условие за приемане на дотацията е стопанството да е основано преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата. Така се основава спомагателен тласък за задържане на младежите в бранша на земеделието и селските региони.

Съгласно признатите промени, земеделските земи, включени в заявките за подкрепяне, би трябвало към 31 май на календарната година да бъдат разполагаем на претендентите. Това ще се удостоверява с записано в общинските служби по земеделие по местоположение на парцелите правно съображение за използването им. Отпада условието за изброяване на типовете правни учредения, посредством които се потвърждава използването на завените площи, като се резервира нуждата от тяхното вписване според Закона за собствеността и използването на земеделските земи по съществуващия досега ред.

Предвидена е и процедура за определяне съществуването на правно съображение за прилагане на земеделските земи в случаи на заявяване на площи в размер, надхвърлящ записаното правно съображение и санкционирането на претенденти при липса на такова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР