Млади лекари ще протестират в четвъртък срещу публикувания на 1

Млади лекари ще протестират в четвъртък срещу публикувания на 1 ...

Млади лекари излизат на протест и срещу пренаписания ред за специализация.


Млади лекари ще протестират в четвъртък срещу публикувания на 1 октомври от Министерството на здравеопазването (МЗ) проект на нов ред за специализация, който уж трябваше да потуши недоволството им срещу сегашните правила, които действат едва от края на юли.

Те обаче са останали недоволни от публикувания нов проект, тъй като той не отразява дадените от тях предложения, макар на срещите в МЗ идеите им да са били приети.

“Продължаваме да нямаме избор“

“Най-важното, което искахме беше да имаме избор дали да специализираме със субсидия от държавата или не, което е редно – все пак сме демократична страна. Такъв избор обаче не съществува и в новия ред, откъдето идват всички последващи проблеми. Предвидено е при невземане на изпита за специалност да се връщат субсидиите на МЗ, а и в момента при тези изпити има корупционни практики. Т.е. ще трябва да си връщаме заплатите ако не си положим успешно изпита, което създава огромна корупционна схема, защото вече на всички ще се искат пари за този изпит“, разказа пред Mediapool Александра Вълчева, която е един от организаторите на протеста и е лекар специализант по анестезиология и интензивно лечение в централната реанимация на “Пирогов“.

Новите условия са още по-закрепостяващи

Източник: mediapool.bg