Младежките и доброволчески дейности трябва да бъдат основен приоритет в

...
Младежките и доброволчески дейности трябва да бъдат основен приоритет в
Коментари Харесай

Галин Цоков: В постковид училището ще се развива изкуствения интелект, но и социалното учене

Младежките и доброволчески действия би трябвало да бъдат главен приоритет в политиките на Министерството на образованието. Затова и за мен бе доста значимо да проведа една от първите си срещи като министър с една от националните юношески организации. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на полемика представители на Националния юношески конгрес.

„ Анализите демонстрират, че в настоящето постковид учебно заведение, наред със актуалните технологии и изкуствения разсъдък, ще се развиват и общественото учене и прочувствената просветеност. Те се образуват още от най-ранна възраст, а младежките центрове имат основна роля в този развой “, акцентира проф. Цоков. В тази връзка бе коментиран и планът по Плана за възобновяване и резистентност за построяването на юношески центрове в разнообразни градове на страната, както и на Национален фокусен център за личностно развиване на деца и младежи в София. За тези действия са планувани 70 млн. лв., само че все още се установи съществено закъснение в подготовката.

„ Една от незабавните задания пред мен и моя екип е да ускорим процесите тъй че не просто да усвоим европейското финансиране, само че и да превърнем самодейността в работещ план, който да даде нов образ на младежките политики “, сподели просветителният министър. По време на диалога стана ясно, че в Националния център в столицата се планува да бъдат провеждани образования на юношески служащи, просветителни посредници и други чиновници от центровете в страната. Там ще се прави и съгласуваност и наблюдаване на дейностите с децата и младежите за съблюдаване на главните правила за либералност, познаване на човешките права, върховенството на закона, целеустремено развиване на гражданското присъединяване и други

Според ръководителя на Националния юношески конгрес Мирослав Цеков тези центрове могат да бъдат фокусен детайл за развиване на локално равнище, стига да се изведе максимумът от тях. Представителите на организацията разясниха и тематиката за ученическото самоуправление и желаеха подпомагане за неговото развиване и надграждане, заяви МОН. Поставен бе въпросът и за координирането на младежките политики на национално равнище и институционализирането на този сектор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР