Младата пловдивска щангистка Бояна Костадинова е едва на 15 години,

...
Младата пловдивска щангистка Бояна Костадинова е едва на 15 години,
Коментари Харесай

Младата надежда в пловдивските щанги Бояна Костадинова: Мечтая да спечеля медал от Европейско и да участвам на Олимпиада

Младата пловдивска щангистка Бояна Костадинова е едвам на 15 години, само че към този момент дебютира на Европейско състезание по дами преди няколко седмици. Бояна приключи осма в категорията до 45 кг. на шампионата в арменската столица Ереван. Тя е състезателка на СКВТ  “Марица Пловдив ” с треньор Борислав Налбантов и учи в Спортно учебно заведение " Васил Левски " от едвам 6 месеца, само че е измежду най-големите очаквания в женските щанги. Любопитното е, че тя се реалокира от София в Пловдив, тъй като тук са най-хубавите условия за подготовка и бъдещо развиване. 
Прочетете още
Участвала е още на две Европейски шампионати за кадети и главната и цел е да завоюва орден от Европейско. Бояна мечтае да взе участие и на Олимпиада. Само преди няколко дни завоюва първо място на Държавното персонално отборно състезание по щанги в Хасково в категорията до 53 кг., след като 63 кг. при изхвърлянето и 77 кг. при изтласкването. Отборът на Марица завоюва отборната конкуренция при кадетките до 17 години. През предходната година тя попадна и измежду 10-те най-хубави възпитаници на Спортното учебно заведение. Бояна даде изявление пред TrafficNews за присъединяване на Европейското за дами, по какъв начин се е запалила по щангите и защо мечтае.



- Какви бяха твоите първи стъпки в щангите и упражнявала ли си нещо друго преди този момент? 

- Щангите не бяха моя първи избор и преди този момент съм спортувала като много мъничка балет, а по-късно бокс и кикбокс. Запалих се по спорта от майка ми, която ме заведе в залата. Отидох с нея с мисълта, че ще я виждам, само че не беше по този начин, тъй като ми хареса доста и започнах да упражнявам. Живеех в София и там започнах да упражнявам, само че от няколко месеца съм в Пловдив, тъй като преценихме, че това е най-хубавото място за мен.

- Как едно момиче се възпламени по щангите, тъй като това несъмнено не е от женските спортове? 

- Явно отвкъщи, тъй като майка ми се е занимавала със силов трибой, който прилича нашия спорт, само че той не е олимпийски. Майка ми е и фитнес треньор и от там ме сграбчи спорта. Много одобрявам спорта, макар че не е женски спорт. Като че ли по-мъжките спортове ме влечат, тъй като преди този момент упражнявах бойни спортове. 

- Как реши да се преместиш от София в Пловдив? 

- Обсъдихме го това с майка ми и взехме решение, че в Пловдив е най-хубавият вид за мен и моето развиване. Тук е един от най-големите тимове с доста положителни треньори. Имам родственици и в Пазарджик и не ми е мъчно, тъй като съм оправна от дребна. От 6 месеца съм в тима на Марица и изучавам в Спортното учебно заведение в Пловдив и съм доста удовлетворена от изискванията. 

- Как се стигна до присъединяване на Европейското състезание за дами?

- Аз преди този момент трябваше да отивам на Световно за кадетки до 17 години в Албания, само че една седмица преди надпреварата се контузих и не отпътувах. Възстановявах се от травмата и треньорът ми ме беше предизвестил, че можем да отидем на Европейското за дами. Една седмица преди надпреварата бяхме на лагер в Русе. Не съумях да направя сериозна подготовка, тъй като мен бе болеше и нямаше доста време за подготовка. Трябваше да смъква 7 кг за шампионката и досега в никакъв случай не бях сваляла килограми за толкоз малко време. Не беше мъчно и съумях да го превъзмогна.

 Бояна с треньора и Борислав Налбантов

- Как мина самото съревнование и по какъв начин се почувста на подобен огромен конгрес? 

- На изхвърлянето минах първи опит на 58 кг., само че ги изтървах откъм гърба. На втори опит изхвърлих 59 кг. и приключих надпреварата със 61 кг. на изхвърлянето и станах седма. На изтласкването първи опит ми беше 70 кг., по-късно записах 73 кг., само че на 75кг. беше неудачен. Завърших осма в крайното класиране и минах другата българка, която стана 9-та. Беше прелестно и се срещнах с доста хора. За такова огромно съревнование аз бях измежду най-малките, а от целия тим единствено още едно момиче от Варна беше по-млада от мен с няколко месеца. Не бях обезпокоена и даже на предишните ми надпревари бях по-притеснена. Не усещах терзание даже и когато изтървах първи опит на изтласкването. 

- Ти очакваше ли да участваш на Европейското за дами? 

- Не чаках, само че ме взеха бързо в националния тим и първото ми Европейско беше 2021-а година до 15 години в Полша, а второто беше 2022-а още веднъж в Полша. На първото приключи на 5-то място до 40 кг., а на второто предходната година приключих 6-та.

- Как попадна в националния тим? 

- Аз бях на две републикански и първото беше в Асеновград, когато бях тласнала 44 кг., а по-късно в Хасково тласнах 51 кг. в категория до 40 кг. и може би от там са ме забелязали. Тогава ме викнаха на лагер и бяхме доста щангисти, само че единствено половината отидохме на Европейско и се оказа, че върша положителни резултати и от 2021-а година съм в националния тим.


Бояна с националния тим на Европейското в Ереван

- Щангите са един от най-успешните ни на Олимпиада, мечтаеш ли да участваш на най-големия конгрес за един състезател? 

- Доста огромно предпочитание имам да вземам участие на Олимпиада. Надявам се да стане всичко с времето си. Трябва с доста тренировки да го реализира. Първата ми цел е да стана европейска шампионка, тъй като в никакъв случай не съм взимала орден от Европейско. Мечтая и за олимпийски орден, само че съм прекомерно дребна още и би трябвало да мина много съревнование преди да стигна до Олимпиада.

- Какво ти следва тази година?

- Юли месец имам съревнование в Молдова, което е Европейско състезание до 15 години за кадетки и ще се състезавам в категория до 45 кг. Това е надпреварата, за което се сготвям най-вече, тъй като там ще се вземам участие против щангисти на моите години. 

- Каква е конкуренцията в щангите при дамите? 

- Конкуренцията в България не е доста огромна, тъй като има малко девойки. Този спорт не е известен измежду девойките и сме малко.

- Как минава деня ти и по какъв начин виждаш клуба, в който тренираш? 

- Първо сме на учебно заведение, а следва първа подготовка, а по-късно отново сме на учебно заведение и отново на подготовка. Отборът е прелестен и имам страхотни съотборници, които ме и поддържат. Няма нещо, което да ми липсва.


На Европейското Бояна за първи срещна обичаната си щангистка Джулия Империо. Италианката, която е европейска шампионка от предходната година завоюва сребро в Ереван в категорията до 49 кг. 

- На кои щангистки се възхищаваш?

- На Боянка Костова, тя беше доста добра щангистка. Има и едно момиче от Италия – Джулия Империо, на която също много се удивлявам и с огромно наслаждение я виждам по надпревари. Успях да я срещна за първи път на Европейското и се снимах с нея. Бях доста радостна, че я виждам.

- Как виждаш развиването си в бъдеще? 

- Надявам се да печеля орден от Европейското до 15 години, което следва. Съсредоточила съм се към него и това ми е главната цел. Все още нямам орден от Европейско и това ми е главната цел и ще бъда доста радостна в случай че съумея да я реализира. Това ми е последна година при 15-годишните, а от следващата година ще се състезават до 17 години.

- Спомена, че си взела участие и в реклами по какъв начин се стигна да участваш? 

- Като цяло ми харесва това стана от майка ми тя ме заведе. Запознах се с доста разнообразни хора. С съвсем всички от тях сме другари и до ден сегашен. 

- Какво ще си пожелаеш?

- Надявам се да нямам травми, нови върхове и да съм жива и здрава.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР