Млада читателка на Plovdiv24.bg се свърза с нашата медия, за

...
Млада читателка на Plovdiv24.bg се свърза с нашата медия, за
Коментари Харесай

След писмото на ученичка от Варна, последва ново послание до министър Вълчев от отличничка от Пловдив

 Млада читателка на Plovdiv24.bg се свърза с нашата медия, с цел да изпрати посланието си. " Здравейте! Името ми е Екатерина Георгиева и се обръщам към вас с молба да разпространите писмото ми към господин Красимир Вълчев. Вярвам, че посредством вас настояванията на учениците биха били чути ", ни написа младата дама.

Сега публикуваме писмото без редакторска интервенция:

" На вниманието

на господин Красимир Вълчев.

Уважаеми господин Вълчев,

Името ми е Екатерина Георгиева и съм ученичка в XII клас на МГ " Акад. Кирил Попов “ гр. Пловдив. Писмото на моята връстничка Неда Недева към вас ме въодушеви да изразя и своето мнение по въпроса за провеждането на държавните зрелостни изпити през 2020. Много от възгледите ми са извънредно сходни с тези на Неда. Днес се обръщам към вас с няколко молби.

1. От началото на образованието си постоянно съм имала междинен триумф не по-нисък от 6.00. Това за мен не е “бележкарство ", а чудесно асимилиране на образователния материал, което резултира и в отлична оценка. Винаги съм обичала да изучавам. Споделям това, с цел да избегна всевъзможен късмет мненията ми да наподобяват повлияни от лентяйство, предпочитание просто да не се занимавам с изпити и така нататък

Както всеки различен изпит, и този съставлява за мен следващото предизвикателство, за което би трябвало да слага нужните старания, с цел да мога да го мина чудесно. Но в този момент обстановката е малко по-сложна. Сега аз и моите съученици изнемогваме. Задания, отчети, домашни, онлайн учебно заведение, което заема половината от деня ни. А време за подготовка за матура? Кога? Онлайн образованието безспорно дава нужните познания за сполучливото довеждане докрай на образователната година. Но редом с това в този момент се усещаме двойно по-натоварени, в сравнение с преди. Нека напомня, че тук става въпрос за мнението на възпитаници на една от най-елитните гимназии в Пловдив, които се отнасят отговорно към всяка една сложена задача.

Тук се намесва и още един доста значим фактор - подготовка за кандидатстудентски изпити. Успоредно с тях, ние би трябвало да поставяме спомагателни старания и за ДЗИ. Всеки един от нас среща огромни компликации, когато става въпрос за намиране на време около онлайн образованието за подготовка за всичко. Притеснени сме освен ние, само че и нашите учители. А какво се случа и с децата, които към този момент са инфектирани или заболели и не могат да се явят на матура?

Поставя им се двойка, което коренно поставя завършек на възможностите им да учат в мечтаното учебно заведение или университет? Точно поради всичко това, аз и моите връстници молим за анулация на ДЗИ за 12 клас и НВО за 7 клас за образователната 2019/2020, както направиха и 11 други страни. За пръв път от въвеждането на матурите във Франция през 1808 година, при ръководството на Наполеон Бонапарт, те няма да се състоят.

Сходна е обстановката и във Англия, където са анулирани даже изпитите на студентите, а образователната им година е приета на база на към този момент изкараните оценки. Защо в тези страни това е задоволително, а при нас съставлява подобен огромен проблем? По наше мнение, анулацията на матурите за XII клас, няма да повлияе на кандидатстването в отрицателна посока. Нима випуските приключили преди 2008 година не са съумели да продължат образованието си в университет без ДЗИ?

Текущите ни оценки са задоволително показателни за знанията ни, даже повече, в сравнение с матурата. В случай на анулирани ДЗИ и потребление единствено на оценка от КСИ за кандидатстване, учениците още веднъж ще бъдат равнопоставени. Изпитите в университетите са и една концепция по-сложни от ДЗИ, което ще резултира в по-качественото отсяване на положителни фрагменти.

Висшето обучение е нещо значимо и не би трябвало да бъде започвано единствено с цел да се каже, че учим в университет. Ако анулацията на матурите съставлява проблем за министерството, молим най-малко за съкращаване на включения в тях материал. Според член 45 от Конституцията на Република България, “Гражданите имат право на тъжби, оферти и петиции до държавните органи ", по тази причина отпущам на вашето внимание линк към петиция за унищожаване на НВО след седми клас и ДЗИ след дванадесети клас.

2. Извънредното състояние и приложените ограничения за сигурност ни приклещват сред четири стени. И аз, като доста други, желая да се видя с другари, да ида със фамилията ми на ресторант, само че безропотно чувам и извършвам ограниченията, чиято цел е да понижат разпространяването на вируса COVID-19. Личният ми избор в тази обстановка беше да огранича съвсем всевъзможен обществен контакт, с цел да предпазя освен себе си, а и фамилията си. Но какъв би бил смисълът от всички тези мои старания в случай че след няколко дни, или седмици, би трябвало да се върна на учебно заведение?

Не разполагам с персонален автомобил, което значи, че единственият метод да се придвижа до учебно заведение включва близо петдесет минути път и промяна на два рейса. Това усилва шанса ми да се заразя и по-късно да предам болестта на останалите членове на фамилията ми, двама от които попадат в рискова група. Какъв е смисълът от всичко това? Защо за другите завършването в отдалечена среда е задоволително, а за седми и дванадесети клас не е?

Тези няколко дни на наличие в учебно заведение биха представлявали риск за нас от вероятно заразяване, а и не биха имали толкоз огромен резултат върху представянето ни на изпитите. Който желае да учи, учи и у дома. Който не желае, няма да стартира даже и да е в учебно заведение. А какво ще се случи в случай че някой се болести и не може да участва на матурата? Ще би трябвало да чака чак до август ли? Според Чл. 52., алинея 3 от Конституцията на Република България, “Държавата закриля здравето на жителите " (Известен ми е и законът за изключителното състояние, което би трябвало да завърши на 13/05/2020г.).

Дали увеличението на обществените ни контакти, по време на пандемия, при връщането ни на учебно заведение съставлява протекция? Връщането ни на учебно заведение е прекомерно рисковано, за което молим това решение да не бъде взето.

3. Най-много от всичко молим за изясненост. Датите за матурата наближават и неналичието на безспорна акуратност поражда терзание у всички.

Надявам се изложените от мен причини и провокации за нас, дванадесетокласниците, да бъдат взети под внимание при изготвяна на проект за деяние. Благодаря Ви за отделеното внимание!

С почитание, Екатерина Георгиева
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР