Млад мъж, под 30-годишна възраст, добре образован и наскоро започнал

...
Млад мъж, под 30-годишна възраст, добре образован и наскоро започнал
Коментари Харесай

БГ длъжникът: Добре образован мъж, под 30 г.

Млад мъж, под 30-годишна възраст, добре просветен и неотдавна почнал първата си непрекъсната работа. Това е профилът на средностатистическия дебитор през последните две години, демонстрират наблюденията на фирмите за събиране на задължения.

В първите години след рецесията профилът на типичния дебитор бе по-различен - мъж на към 45 години, написа в. "Сега ".

"Обикновено в този момент най-често се сблъскваме с хора, които неотдавна са почнали да печелят сами и мъчно си вършат сметка дали приходите им покриват разноските. Непогасените им заеми главно са за покупка на механически джаджи, само че сумите не са доста огромни - сред 1500 и 2500 лева ", изясни Райна Миткова, ръководител на Асоциацията на колекторските организации в България.

Проучване на сектора за отговорностите на семействата и на бизнеса през 2017 година демонстрира още, че най-вече неточни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе. А софиянци, пловдивчани и варненци най-добре управляват персоналните си бюджети. "Банките би трябвало да внимават с заемите и да регистрират спецификата на икономическо развиване на обособените градове, където стандартът на живот се отличава от София и Пловдив ", разяснява Миткова.

Като цяло дълговото задължение на семействата е станало по-поносимо и по-лесно за обслужване - редом с увеличението на заетостта и приходите в страната, демонстрира изследването. През 2016 година междинната стойност на неприятните заеми на семействата у нас е била 912 лева, през 2017 година тя към този момент е 775 лева Сумата е с 40% по-ниска от оповестената от Национален статистически институт междинна заплата в страната в края на предходната година - 1095 лева

Българинът все по-често задлъжнява към фирмите за бързи заеми и по-малко към банките. Една трета от всички суми, които са били трансферирани на колекторските компании за събиране, са точно бързи заеми. А година по-рано тези вземания са били единствено 19.7% от портфейла на "събирачите ". Растат като дял и борчовете по автомобилния лизинг - през 2017 година той е 5% от сумата, която попада в събирачите на задължения, а година преди този момент е бил под един %. В същото време банковите заеми понижават и към този момент образуват 42% от портфейла на колекторските компании, до момента в който преди година са били 49%. Намаляват и неизплатените сметки към телекомите - за диалози, интернет, телевизия.

"Хората употребяват бързи заеми и лизинг, с цел да покрият съответна потребност, само че все по-често се случва тези заеми да са за първокласни и недобре премислени разноски. Това е повода за по-честото закъснение при обслужването им спрямо банковите артикули ", разяснява Александър Грихилис, шеф на "Фронтекс интернешънъл ".

Колекторските компании регистрират и понижение на общата сума необслужван дълг, който са изкупили от банки, компании за бързи заеми и търговски сдружения, макар нарастването на броя на длъжниците. През предходната година те са изкупили 2.6 млн. отговорности за общо 772 млн. лева, до момента в който година по-рано броят им е бил 1.8 млн., а сумата 900 млн. лева "Стрес тестванията на финансовата система през 2016 година принудиха кредиторите да изчистят масирано неприятните си заеми. Очакванията тази наклонност да продължи през 2017 година не се оправдаха, само че през 2018 година размерът на продадените задължения може да доближи 1 милиард лв. ", уточни Райна Миткова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР