Млад човек в Ню Йорк е станал първият жител на

...
Млад човек в Ню Йорк е станал първият жител на
Коментари Харесай

Паника в Ню Йорк заради заразен с полиомиелит

Млад човек в Ню Йорк е станал първият гражданин на Съединени американски щати от близо десетилетие, който се е заразил с полиомиелит, оповестяват здравните чиновници на щата.

Неназованият пациент от окръг Рокланд към този момент не е инфектиран, само че е развил парализа от вируса.

US reports first polio case in nearly a decade

— BBC News (World) (@BBCWorld)
Длъжностните лица настояват, че лицето не е било имунизирано и евентуално е било изложено на въздействието на разположение, получило ваксина, която съдържа отслабен жив вирус.

Последният прочут случай на мощно заразния вирус в Съединени американски щати е регистриран през 2013 година

В предишното заболяването всяваше боязън в цялата страна, само че значително беше изкоренена с помощта на националната акция за имунизиране, почнала през 1955 година

Годишните случаи на полиомиелит бързо понижават от по-малко от 100 през 60-те години на предишния век до по-малко от 10 през 70-те години, а през 1979 година Съединени американски щати са оповестени за свободни от полиомиелит.

През последвалите десетилетия обособени случаи на заразяване с полиомиелит са били импортирани в страната от задгранични пасажери.

Вирусът визира най-вече деца и предизвиква мускулна уязвимост и парализа, а в най-тежките случаи - трайна неработоспособност и гибел.

Американците нормално се имунизират по скица с три или четири дози, която стартира на двумесечна възраст. Около 93% от дребните деца са получили най-малко три дози от полиомиелитната инжекция, съгласно данните за имунизацията на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

Но до момента в който Съединени американски щати и други страни употребяват ваксини, направени с инактивирана версия на вируса, в някои страни се ползва орална ваксина, която употребява вируса в отслабена жива форма. В редки случаи отслабеният вирус може да мутира и да провокира нова зараза. Подобно на пациента в окръг Рокланд, последният регистриран случай на полиомиелит в Съединени американски щати - седеммесечно дете, преселило се от Индия в щата Тексас през 2013 година - е бил вариант, получен от сходна ваксина.

Новината накара локалните управляващи да насрочат имунизации в щата Ню Йорк за петък и понеделник.

Полиомиелитът е ендемичен в Афганистан и Пакистан, само че в последно време е регистриран и в други елементи на света.

Миналия месец здравните управляващи в Обединеното кралство приканиха родителите да имунизират децата си, като предизвестиха, че вирусът е открит в проби от канализацията на Лондон.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР