Млад британец, който се отправил към Украйна, за да участва

...
Млад британец, който се отправил към Украйна, за да участва
Коментари Харесай

21-годишен воюва 10 дни в Украйна, но после се върна у дома: Рискът e твърде висок СНИМКИ

Млад британец, който се отправил към Украйна, с цел да взе участие във войната против Русия, се върна във Англия след 10 дни на фронта. Причината за решението му е, че “рискът е прекомерно висок против дребна отплата”, написа “Дейли мейл”.

21-годишният Етън Денис, който служил и в Кралския флот, споделя, че тръгнал към Украйна 6 дни откакто Путин даде начало на спора. Днес обаче към този момент се е върнал в Портсмут и споделя за претърпяното, надявайки се войната да завърши за положителното на всички.

През дните си в страната той видял бруталната страна на спора, претърпял ракетни офанзиви, артилерийски обстрел и яростни битки сред двете страни. Никой от неговите приятели не бил ранен, за разлика от украински бойци, които нямали толкоз шанс.

“Реших, че завършвам, когато дилемите станаха прекомерно рисковани… За благополучие бях подписал отворен контракт с майора и нямах проблеми с прибирането у дома”, споделя той.



Пътят на Денис към фронта почнал с полет до Полша, по-късно минал границата дружно с група британци, които срещнал на летището и също отивали към Украйна, с цел да станат доброволци. Сред тях бил и Бен Спан, който също напусна бойното поле и съобщи, че се е присъединил в “самоубийствена мисия”.

След като пристигнали в Украйна, бойците били качени във ван и откарани до Лвов, където им обезпечили екипировка и квартира.

След три дни къщата била обиколена от украински специфични елементи, които нахлули вътре, с цел да извършат инспекция, след сигнал от локални поданици поради униформите им. Срещата сред доброволците и постоянните бойци била изпълнена напрегнато.



“Срещу главата на един от нас бе ориентиран револвер, когато отхвърли да извършва инструкциите им. Бяха освободили предпазителите на оръжията си… След като схванаха, че сме там, с цел да помогнем, ни оставиха сами”, споделя Денис.

След този случай групата взема решение да се реалокира и с трен се насочат към Киев. По пътя оказват помощ за задържането на недоверчив мъж, който съгласно Денис звънял в Русия. Мъжът бил задържан по съмнения в шпионаж.

В Киев доброволците били посрещнати с овации от жителите, които се криели в метрото. След това им дали по-добра екипировка и документи за идентификаци и ги изпратили към позиции край столицата.

Следват и борби, в които той следи и държанието на някои от съветските бойци. Според Денис доста от тях били незадоволително тренирани и нестимулирани.

“Понякога бяха толкоз уплашени, че даже не бяха способни да открият стрелба”, прибавя той. “Боевете бяха интензивни и плашещи, само че съумях да си спомня всичко научено в тренировките и да изчисля риска, който поемам”, споделя Денис, който е прекарал 4 години в армията.

След това той взема решение, че не желае да взе участие повече в борбите и по противоположния път се насочва към Полша. Първоначално на границата му е спрян от украинските гранични управляващи, само че след това получава позволение да напусне страната.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР