Митрополит Николай, който неведнъж е демонстрирал близостта си с Борисов,

...
Митрополит Николай, който неведнъж е демонстрирал близостта си с Борисов,
Коментари Харесай

Митрополит Николай: Вече се научихме да казваме за човеци, че „ще бъдат изчегъртани“, което е страшно

Митрополит Николай, който нееднократно е показал близостта си с Борисов, направи това на освещаването на новия православен храм „ Свети Георги “ в село Триводици, съобщи Пик.

Той изнесе пред миряните дълга и релефна тирада, в която по едно и също време направлява хората в Божиите работи, а в това време атакува част от политическите сили в разгара на предизборната акция. 

Владиката употребява обществената тирада и паметните изречения на някои от политиците, с цел да ги трансформира в оръжие против тях.  Други политици пък срещнаха похвали от устата на владиката. Дядо Николай намеси в словото си и международни водачи като Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Ето и част от словото на Негово Високопреосвещенство пред миряните в Триводици:

Този Дом Божи Бог благослови да се построи и през днешния ден да се  увенчае с Божествената берекет на Светия дух и вовеки веков да бъде храм Божи.

Благодаря на ония, които се помолиха и морално поддържаха това дело. Искам да изкажа имената на всички. Но не ги знам. А и да ги знам, няма да ги кажа, с цел да не лишава премията, която Бог им е приготвил. Бих им благодарил, в случай че това е моят дом. Но господарят на тоя дом е Господ Бог.  Всички добротворци, убеждавам ви, са записани в Книгата на живота. И не аз, а Господарят на този дом да ги въздаде със здраве и благополучие. Аз, ще кажа единствено: Господи, благослови тия, които възлюбиха благолепието на твоя дом. Които го съзидаха, които го украсиха, които го приготвиха, с цел да се извърши през днешния ден чинът на освещението. Преди всичко благодаря на Бога за неговия мил избавителен промисъл към нас. Всичко това е Божествено ентусиазъм и отразява това, което Светия дух прави в нашите души. Както се яви във тип на огнени езици на Петдесятница, по този начин във тип на пламъчета гори във вашите сърца. Не се гаси туй що не гасне. Нищо, че нямахте храм, вярата опазихте и я отобразихте в този превъзходен дом Божи.

Благодаря на господин градоначалника на Стамболийски. Зная за Вашите положителни каузи, господин кмете. Зная, че по Ваше предложение Общинският съвет е отпуснал доста средства за построяването на този храм. Благодаря Ви за Вашето високохристиянско и родолюбиво схващане. На Вас Бог е упълномощил тежък кръст в сложни времена. Всяка власт е от Бога дадена и ние си спомняме думите на Иисус Христос когато Пилат му сподели: „ Имам власт и да те разпна, имам власт и да те пусна “, а Христос отвърна: „ Ти нямаше да имаш никаква власт, в случай че не ти беше дадена свише. “

Ние благодарим, че Бог е помислил в този миг да бъдете Вие кмет, а не какъв да е. За да бъдете съработник Христов освен в построяването на този Дом Господен, само че и в построяването на духовното здание на Божието домостроителство.  Благодаря на всички, които са помогнали, несъмнено и на господин кмета на село Триводици.

Тази Христолюбива власт, скъпи мои чада, каквато имате в лицето на тия двама кметове е Божия благосклонност и благословение. Защото те са осъзнали, че чистата православна религия е последната цитадела на тоя народ. Тия хора доста добре знаят какво е вярата в историческия път на българския народ. Ако в миналото народът ни победи робството, то е тъй като имахме религия. Кого щяха да освобождават руснаците, в случай че народът си беше продал вярата?! Нашият народ беше въоръжен с религия в Бога и обич към Отечеството. Така победи робството. Но през днешния ден робството е още по-страшно. Робството на прегрешението.

Да, живеем в пандемия, само че тази пандемия не е толкоз рискова, колкото е рискова оная болест, която разяжда душите човешки. Заразата, пандемията на прегрешението, на злото в тоя живот. И ние си спомняме думите на Светото Евангелие: „ Не бойте се от това, което може да навреди на тялото ви, по-страшно е това, което може и тялото, и душата да заведе в пъкъла. “

Това е страшното настървение в нашето съвремие. Нечувани и невиждани послания насочат наши политици в националното заседание. Разделен е нашият народ на партии, като някакви езически племена само и единствено да враждуват между тях. Толкова завист, толкоз предпочитание за възмездие?! Вече се научихме да споделяме за индивиди, че „ ще бъдат изчегъртани “, което е ужасно?!

На всичко това би трябвало да се постави край. Докато не схванат управниците, че няма по какъв начин със зли средства да реализират положителни резултати. Няма по какъв начин със силата на злото да се реализира положително.

Бъдете миротворци. Бъдете снизходителни, бъдете великодушни, кротки, търпеливи. С една дума ще кажа: Човечни!

Ако би трябвало в резюме да обобщя нашата Христова религия, това е „ Човечност “. Защото лъже, че обича Бога оня, който не обича близък си.

Помислете. Лесно е да обичаш тези, които ни обичат. Но мъчно е да обичаш ония, които ни ненавиждат. Които ме ненавиждат, тях би трябвало да обичам. Любовта е подвигът на нашата религия.

Сега съперници в политиката реализират някакви резултати, само че не се състезават по разпоредбите. Колко е значимо това да постигнеш победа не за сметка на съперника си. Да го смачкаш, обидиш, да го унищожиш.  Вместо, показвайки своите добродетели, своето доброчестие.

Някога ме питат: „ За кого да гласуваме? “. Аз нямам право да ви кажа. Защото в България всеки има право да приказва каквото си желае, само че Църквата би трябвало доста да внимава.

Но аз ще ви кажа: Питайте партиите, в случай че някой извън им подреди да затворят църквите на Великден, ще ги затворят ли? И гласувайте за оная, която няма да ги затвори.

Питайте, коя партия ще утвърди учебниците по вяра за предмета „ Вероучение “, които издава Светия синод. За нея гласувайте. Питайте, коя партия ще се стреми да промени Закона за вероизповеданията, с цел да стартира да тормози Църквата и духовенството? И която ви каже, че няма да трансформира този закон, за нея гласувайте.

Ние в този век живеем и в този свят. И сме призовани от Словото Божие. А то какво ни споделя: „ Не участвайте в безплодните каузи на тъмнината, а ги изобличавайте! “ Тогава, за какво да мълчим?

Дръжте се за положителното, изпитвайте духовете, гледайте коя власт уважава Бога и Църквата, тъй като законна власт е тая, която обича Бога и индивидите. Другата е Сатанинска власт.

Днес извършихме освещаване на този православен храм. Но тук е и източник на просвещение. Просвещение със светлината на Бог. Прочетохме литургийното Свето Евангелие. Една жена страдала доста години от кръвотечение и нищо не могла да направи. Но чула, че има вълшебник – Иисус Христос, доктор, който изцерява всяка болест и всяка отпадналост у индивида. И решила да го потърси. Но доста народ, тълпи, няма по какъв начин да изиска от него благословение, само че на нея вярващата жена ѝ било задоволително да се допре до крайчеца на одеждата му и била уверена, че ще оздравее. И по този начин станало. Много народ се натискал в Христос, само че той почувствал единствено оня момент, в който дамата се докоснала изозад до одеждата му. И тогава Христос възкликнал: „ Сила излезе от мен! “.

Не е задоволително единствено да запалителен свещ, да се прекръстим и да стоим 4 часа на работа. Ще бъдем като ония, които се притискали към Христос, в случай че ние не пожелаем да се докоснем със сърцето си до него. Само тогава той ще каже: „ Благодат излезе от мен! “

Уверявам ви, че той желае единствено едно нещо от нас, а то е: „ Синко, дай си мен сърцето. С цялата си душа, с всичкия си разсъдък, с всичките си усеща, с цялото си създание. “

Но не тъй като би трябвало ние толкоз да го обичаме, а тъй като осъзнаваме какъв брой доста той ни обича. Колко доста той прави за нас и продължава да прави за нас. Затова, когато идвате в храма, не официално, а със сърце и душа се докоснете до Бога. За да придобиете Божествената берекет на Светия дух, която да изцери всяка болест, всяка отпадналост. Да ви въодушеви за богоугоден живот.

Затова, обичайте тоя храм, с него е обвързвана човешката орис. Тук довеждат индивида директно след раждането, тук довеждат, с цел да одобри Светото кръщение, тук се просвещаваме и освещаваме със Светия дух Божи. В храма се довежда индивида, с цел да бъде изпратен в благословения път към вечността. Старайте се да се благоукрасява още повече и още повече. Колкото и да е хубав един храм, колкото и да е цялостен със злато, сребро, скъпоценни камъни, запомнете, че в случай че няма народ, е като дом, който запустява. Най-голямото бижу на един храм сте вие. Затова украсявайте храма с молитвите си, с църковния си живот, с добродетелите си. Събирайте се в храма, с цел да почувствате, че не сте сами в духовната бран срещу поднебесните сили на злото. Никой не отива на война самичък. Като се съберат цяла войска, тогава, предвождани от своя военачалник, отиват и побеждават.

Сами няма по какъв начин да победим оня, чието име е легион – Дяволът. А като се съберем дружно и всички дружно се молим, и всички дружно постим, и всички дружно усещаме себе си в действителност като тяло Христово, и когато споделяме „ Господи помилуй! “ с едно сърце, с една душа и с една уста, тогава тая молитва стига до Бога.

И са ме питали и съм казвал, че има едно нещо, което може да спре естествените стихии и бедствия. И това не е нито Тръмп, нито Путин, нито който и да е светоуправник от тоя век, колкото и всесилен да си мисли че е. Това са вашите молебствия. Ако сме прогневили Бога – Божият яд да го срещнат вашите молебствия. Те ще го спрат. Защото Бог не желае гибелта на грешника, а желае да се обърне и да бъде жив.

Да ви е цветущ този храм. Благодаря Ви господин кмете, и на Вас господин кмете на селото. Благодаря ви за всичко, което вършиме в живота на Църквата. Ценим Вашия труд. Ние се покланяме пред Вашата чиста религия в Бога. Ние осъзнаваме какъв брой е тежък кръстът, който Бог Ви е дал да носите. Но знайте, че имате моите молебствия, имате молитвите на духовенството и на Божия народ. Този народ, образован в светлината на вярата, доста добре знае кое е положително, кое е зло, кое е клюка, кое е истина. Този народ вижда и цени. Не е малко и това, че през днешния ден дойдохте и народът видя и почувства вашата молитва. Молитвата на кмета: „ Господи, благослови и избави, и резервира от всяка болест и отпадналост и бедствия тоя народ, над който си ме сложил да бъда властник. “

Трудете се и да е блажен вашият труд. Бог да ви оказва помощ. На всички вас цветущ празник! Бъдете благословени със здраве, Бог да ви пази от всяка болест. Да ви дава благополучие, мир и душевно избавление.

За многая лета. Амин!
 
Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР