Митническите власти в Ирандия планират да продадат на търг арестувания

...
Митническите власти в Ирандия планират да продадат на търг арестувания
Коментари Харесай

51 млн. лева: Кой ще вземе кокаиновия кораб на братя Домусчиеви?

Митническите управляващи в Ирандия възнамеряват да продадат на търг задържания на пристанището Фойнс транспортен съд „ Верила “, на който на 19 декември бяха открити 500 кг кокаин. Товарният транспортен съд, плаващ под малтийски байрак, е част от флотилията на „ Български черноморнки флот “ (БМФ), благосъстоятелност на най-богатите българи Кирил и Георги Домусчиви. Братята не ръководят непосредствено компанията и са вън от обсега на следствието на управляващите в Ирландия.

Според медиите в Ирландия, издигнатият преди по-малко от 2 години в корабостроителница в Китай товарен транспортен съд „ Верила “ към този момент е кофискуван и след това ще бъде разгласен за обмен посредством търг от локалните управляващи. Корабът се прави оценка на 24 милиона паунда (около 51 млн. лева.).

С обвинявания за кокаиновия товар към този момент са се сдобили 32-годишният втори монтьор на „ Верила “ Никола Пенчев и 35-годишният рулеви Камен Петков. Те са с повдигнати обвинявания за трафик на опиати.

Делото против тях е планувано за 9 януари.

Според данни от полицейското следствие, което се води в Ирландия, кокаинът е бил открит на кораба „ Верила “ благодарение на полицейски кучета, като преди този момент плавателния съд минал цели 6 митнически инспекции. Това породи подозрения, че и пристанищните управляващи в Лимерик може да са забъркани в наркотрафика.

Преди да дебаркира на пристанището Фойнс на западния бряг на Ирландия, плаващият под малтийски байрак транспортен съд е пуснал котва в Квебек, Канада, като преди този момент е тръгнал от Сантос, Южна Бразилия. Корабът „ Верила “ е дебаркирал и в Хамилтън на езерото Онтарио, с цел да отплава на 8 декември към Европа, пресичайки Атлантичедкия океан.

Реклама

Откритите 500 кила кокаин са били разграничени в пакети пж 50 кг, опаковани в найлон, с обезпечена плавателност от избавителни жилетки и GPS предаватели, прикрепени към всеки пакет. Службите считат, че контрабандистите са възнамерявали да изхвърлят опиатите в морето, с цел да ги приберат други.

Фактът, че опиатите са били оборудвани с помощни средства за плаваемост и GPS тракери, допуска, че те не са били предопределени за импорт във Фойнс. Засега не е известно дали други количества към този момент са били оставени в морето, само че в медиите в Ирландия се появи версия, че кораба „ Верила “ е пренасял доста повече дрога, която е била изхвърлена край крайбрежията на Канада.

Тази версия е отвън обсега на следствието и обвиняването за трафик на кокаин против българските моряци, които ще бъдат съдени единствено за откритите 300 кг кокаин. Твърди са, че Никола Пенчев и Кирил Петков са оставили свои отпечатъци по пакетите с дрога. Водещата версия, съгласно ирландските медии е, че Пенчев и Петков са били вербувани от мафиотския ирландски клан „ Кинахън “, пуснал трайни корени в трафика на дрога от Южна Америка към Съединени американски щати, Канада и Европа.

Босовете на клана – Кристиан Кинахън и синовете му Даниел и Кристи, са оповестени от години за търсене от ФБР, като федералните служби дават и по 5 милиона $ награда за главите им. Според медиите в Съединени американски щати Кристиян и синовете му се укриват в Дубай, откъдето управляват могъщата си наркомрежа.

От телевизионно изявление на транспортния министър Георги Гвоздейков пък стана известно, че останалите 15 българи от екипажа на кокаиновия транспортен съд „ Верила “ са били освободени и са се върнали скрито в България.

Това евентуално е станало още преди Нова година. „ Членовете от екипажа, с изключение на двамата арестувани, са към този момент по родните места. Тече още следствието. След като приключат всички процедури по следствието, ще има по-голяма изясненост “, разяснява Георги Гвоздейков казусът със арестувания с кокаин български транспортен съд.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР