Митингът на Капитолия насочва вниманието към разнообразието от възгледи в

...
Митингът на Капитолия насочва вниманието към разнообразието от възгледи в
Коментари Харесай

Еврейските критици на Израел: „Стражите на града“ са против политическия ционизъм

Митингът на Капитолия насочва вниманието към разнообразието от възгледи в самата еврейска общественост

На 18 октомври към стотина съперници на израелските военни дейности проведоха кротичък митинг в постройката на Конгреса на Съединени американски щати, парализирайки краткотрайно работата на американския парламент. Ясно е, че пристрастните мейнстрийм медии избраха да не виждат този епизод, който радикално не се вписваше в тяхната картина за света, още повече че стачкуващите се оказаха членове на локални еврейски антиизраелски организации.

Мъже в обичайно еврейско облекло и дами в черни тениски с лозунги желаеха неотложно преустановяване на огъня във войната сред Израел и Газа, като даже се пробваха да провеждат седяща проява в центъра на залата.

В опит да се показват протестиращите като някакви „ размирници “, някои медии написаха, че те сякаш „ нахлули “ в постройката на Конгреса със мощ. На излъчените фрагменти обаче ясно се вижда, че някои от тях са с инвалидни колички, да не приказваме, че не нарушават никакви правила.

Антиизраелският митинг беше първият протест в постройката на Капитолия след паметните събития от 6 януари 2021 година, приключили с всеобщи арести и политически стимулирани процеси под неистовия вик на същата лъжлива „ демократична “ преса. Активистите разрешиха на полицията да ги задържи и да ги изведе от постройката на Конгреса, където събралите се край нея викаха лозунги в поддръжка на палестинската идея („ От реката до морето Палестина ще бъде свободна “).

Съгласно известието на New York Post, две организации са измежду уредниците на акцията. Едната от тях, известна като „ Кога, в случай че не в този момент “, се разказва като група от „ американски евреи, които се застъпват за преустановяване на поддръжката на Съединени американски щати за системата на апартейд в Израел и за тъждество за всички “. Друга група деятели, наричащи себе си „ Еврейски глас за мир “, сплотяват евреи, които се застъпват за освобождението на Палестина и за юдаизъм, свободен от политическия ционизъм.

„ Днес 500 евреи бяха задържани и 10 000 излязоха на улицата, с цел да поддържат и да изискат преустановяване на огъня и на геноцида над палестинците “, се споделя в изказване на „ Гласовете “ в обществената мрежа X (бивш Twitter). Конгресмените не слязоха при протестиращите и ги следиха от галерията на втория етаж. Някои от тях се пробваха да изразят несъгласието си, въоръжени със синьо-бели флагове със звездата на Давид...

Изглежда, че всичко това наподобява някак фантасмагорично, в духа на известния афоризъм за „ пчелите против меда “, предизвиквайки когнитивен дисонанс в съвсем всеки четец. Отдавна, съвсем от първите дни на своето битие, Израел е представян в съзнанието на международната общественост като един тип монолитна канара, в която се разрушават слабите талази на арабския свят. Пръстите на международния ционизъм са свити в пагубен пестник, който още веднъж и още веднъж, с безконечен, пагубен триумф, удря и удря своите врагове.

Всъщност не е напълно по този начин. Има доста недоволни както в самия Израел, по този начин и отвън неговите граници - тъй като страната, която ги е отгледала и грижила за тях, която утвърждава очевидното невъздържание с отбраната (за да не обидят израелците с ужасната дума " геноцид " ), в действителност не могат да поддържат страна, която не е в положение и не желае да сътвори даже сходство на народна власт и независимост за всички.

Многобройни линии на разделяне в израелското общество станаха явни на фона на последните всеобщи митинги и въобще не е разумно да се допусна, че същинските първопричини за събитията от 7 октомври и всичко, което ги последва, се връщат към тях.

Освен това има и ортодокси, които безусловно не одобряват всичко - от ционизма до Израел, като освен това са напълно същински евреи. С цялото разнообразие от течения, тълкования и направления условно могат да се разграничат две такива посоки: това са хасидите, които заслужават обособена полемика, и почитателите на ортодоксалното еврейско придвижване „ Нетурей Карто “ („ Стражите на града “, което значи Ерусалим).

Те са тези, които са напълно на страната на Палестина. Позовавайки се на тълкуването на Талмуда и концепцията за Трите обети, където евреите се заклеха да не си връщат земята на Израел със мощ до идването на Месията, те отхвърлят Израел правото на самото му битие като атеистично образувание, което е по никакъв метод не е обвързван с същинските евреи, живеещи съгласно Тората.

Съгласно техните хрумвания, Бог санкционира евреите за греховете им, като ги разпръсва в други страни, освен това им подрежда да се подчиняват на всички локални управляващи и в никакъв случай да не се опълчват на тях. Ако евреите имат лична страна, това ще стане единствено когато Бог реши, че всички грехове, които определеният от него народ е натрупал, са изкупени и могат да бъдат простени.

Ясно е, че това няма да се случи прекомерно скоро, само че почитателите на Нетурей Карто не падат духом, те се молят за себе си и за своите безпределно неверни, просто затънали в грях съплеменници, и в това време се молят за заличаване на Израел като злокачествено образувание: Юдаизмът, учреден на Тората – настрана, а виж, Израел - също настрана.

Някои членове на Нетурей Карто интензивно участваха в битката против ционистката страна. Така създателят на техния молитвеник, равинът Моше Хирш, работи в държавното управление на Ясер Арафат като министър по еврейските въпроси.

През 2006 година водачи на придвижването пътуваха до Иран за конференцията „ Преглед на Холокоста: Глобална визия “, проведена от администрацията на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад, изразявайки взаимност с неговите антиционистки възгледи. През 2019 година турският президент Реджеп Ердоган, прочут с шумната си социална поддръжка за „ палестинската идея “, се срещна с ортодоксални евреи в Ню Йорк.

Отхвърляйки ционизма, който те непосредствено упрекват в потребление на нацистки способи, и самата страна Израел като не просто безполезна, само че и рискова за евреите структура, последователите на Нетурей Карто, ашкенази и сефаради също живеят в този Израел, от време на време пробвайки се да провеждат акции непокорство и там.

Изглежда невероятно да им се забрани да вършат това, защото ортодоксите директно се базират на еврейското обучение. Въпреки това става все по-трудно да се показват различни възгледи, изключително в актуалната атмосфера на патриотично единение пред лицето на опасността от „ арабския тероризъм “ от Газа.

Отвъд океана до неотдавна се отнасяха към Нетурей Карто с известна степен на либералност, което им позволяваше да се събират и да приказват. Възможно е обаче тоталитарните „ демократични ” ветрове да задухат с такава мощ, че последователите на всяка позиция, друга от „ единствената вярна “, да бъдат преследвани все по-сурово.

Във всеки случай офанзивата на Хамас е много добра причина за отприщване на „ лов на вещици “, преодоляване и маргинализиране на непокорните ортодокси, тази част от израелското общество, която е неуместна за последователите на политическия ционизъм.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР