Митинг-събрание на открито с участието на представители на морския риболовен

...
Митинг-събрание на открито с участието на представители на морския риболовен
Коментари Харесай

Рибари излизат днес на протест във Варна

Митинг-събрание навън с присъединяване на представители на морския рибарски бранш ще се организира през днешния ден, 21 април от 10.30 часа във Варна.

Това излиза наяве от писмо-уведомление за митинга от Сдружение " Черноморски изгрев ”, научи Moreto.net.

В демонстрацията ще вземат присъединяване притежатели на риболовни кораби и риболовци от Варна, Каварна, Балчик и Бяла.

В 10.30 часа участниците в митинга ще се съберат пред рибарско пристанище " Варна " в кв. " Аспарухово ", след което с коли ще се придвижат до постройката на " Морска администрация “ във Варна.

Участниците ще показват обществено своята позиция в границите на един час, след което колоната от коли ще се насочи към Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ". Шествието няма да стопира придвижването от и към граничния пункт, прецизират от сдружението.

Като аргументи за митинга уредниците показват " нежеланието и/или неспособността на Община Варна, Министерство на

земеделието и Министерство на превоза и известията да намерят решение и обезпечат законно прилагане на риболовен пристанища и лодкостоянки в област Варна ".
Според сдружението към сегашния миг на територията на област Варна не съществуват общински или държавни пристанища, които могат да бъдат употребявани от риболовни кораби. Съществуващите пристанища се оказват неразрешени от закона за прилагане или законни, само че негодни за прилагане, какъвто е казусът с рибарско пристанище " Карантината ".

" За казуса сигнализираме от години, само че явно никой не желае решаването му. В момента риболовните кораби би трябвало да изоставен места за домуването им или да заплащат санкции сред 50 000 и 200 000 лв.. Ето за какво се възползваме от законовата опция да изразим позицията си обществено за намиране на незабавно решение на казуса ", показва Емил Милев, ръководител на Сдружение " Черноморски изгрев ".
Moreto.net напомня, че със заповед на служебния министър на превоза Христо Алексиев от ноември 2021 година краткотрайно е прекратена употребата на рибарско пристанище " Варна " и е неразрешено " да влизат, пристават или престояват кораби " поради установени деформации и пропуквания по кейовата стена, които основават заплаха за хората. Съгласно заповедта до 24 часа всички кораби, домуващи там, е трябвало да бъдат изведени и преместени на пристан на регистрирани пристанища.

Според предписание на " Морска администрация " - Варна от 22 ноември 2021 година е неразрешено швартоването на плавателни средства на рибарско пристанище " Варна ", достъпът на външни лица, транспортни средства и техника на територията му, като се изключи личния състав и техниката, свързани с защита и строително-ремонтни работи. Срокът на разпореждането е до анулацията на заповедта на министър Христо Алексиев от 18 ноември 2021 година

Година и половина след възбраните обаче те не се съблюдават и частните кораби на сдружението не престават да експлоатират пристанището в нарушаване. Не е ясно дали те заплащат такси за престоя си към " Паркинги и синя зона ", които ръководят пристанището.

В свое писмо до кмета Иван Портних, транспортния министър Христо Алексиев и земеделският министър Явор Гечев от Сдружение " Черноморски изгрев " упорстват кметът Иван Портних " да обезпечи съответното финансиране и започва нужните процедури, с които да стартира незабавен ремонт на пристанището, както и министърът на превоза и известията да анулира или промени заповедта със възбраната си.

На 10 август 2022 година Общинският съвет във Варна реши да отпусне близо 140 000 лева за подсилване на хидротехническо оборудване " Рибарско пристанище - Варна ".

Наскоро стана ясно, че близо година по-късно Община Варна организира пазарни съвещания, с цел да получи оферти с цена за осъществяването на социална поръчка за поправки в рибарско пристанище " Варна “.

За Moreto.net кметът на града Иван Портних разяснява , че има направени количествено-стойностни сметки за осъществяване на нужните действия. Направено е и нужното водолазно проучване. По думите му няма спънка да се извърши всичко нужно за привеждане на пристанището във тип, в който да действа обикновено.
Припомняме, че в края на март стартира унищожаване на наносите по дъното на входа на рибарско пристанище " Карантината “ за да се реализира дълбочината, заложена по план. Предстои и дооборудване на всички 116 корабни места, с цел да се извърши наставление на " Морска администрация “. Вече има определен реализатор, който да се ангажира с това. Към момента има позволение за прилагане от 42 съда. Пристанището е в употреба, само че не в цялостния си потенциал, както е заложено по план. С премахването на наносите това ще се промени и ще могат да проработят всичките над 100 места.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР