Митичният български фолклор е населен от много приказни същества. Най-ниско

...
Митичният български фолклор е населен от много приказни същества. Най-ниско
Коментари Харесай

Кои са бродниците според народните вярвания

Митичният български фолклор е обитаем от доста приказни същества. Най-ниско в митологията на народа стоят бродниците. Това са демонични същества, които се занимават със зловредна магия.

Често ги назовават вещици, само че към тази група спадат и всички създания на мрака с вълшебен качества. Те напущат своите обиталища директно след Рождество и се реалокират в човешкия свят, където обитават до Богоявление. Тези дни се назовават мръсни или погани дни в националните вярвания.

Кои са бродниците съгласно националните вярвания

Вампирите

 Кои са бродниците

Може би най-страшен измежду бродниците е вампирът. Вярата в съществуването на подобен типаж в националната митология е обвързвана с понятия като гибелта, душата и отвъдния свят. Вампирът е умрял човек, заровен не по реда, по който се отнасяме с мъртвите. Това са нормално умряли от насилствена гибел хора, които остават непогребани. Вампир става и всеки неокъпан, неопят и неоплакан труп, както и отлъчените от църквата. В националните показа вампирът живее в гроба си и го напуща единствено през нощта, от залез слънце до първи петли, само че не и в събота.

В къщите на хората вампирът влиза през дупки, през вратата, през ключалката или комина. Той подвига звук, бутайки и чупейки съдове и предмети.

Основната му храна е кръв, която изсмуква от добитъка, само че постоянно задушава и спящи хора, изключително дамите и децата.

Когато един върколак придобие още веднъж човешки образ, той се реалокира на друго място, започвайки нов живот, като се дами. Той обаче не живее дълго. Често бива изумен и от него остава единствено кръв на безформеност.

Защита от вампири

Страхът от вампирите бил прекомерно огромен в предишното, по тази причина хората взимали ограничения за отбрана на домовете си. Слагали на вратата и комина вълнени конци, слънчогледови пити, посипвали с просо, синап, опъвали риболовен мрежи, с цел да може вампирът да брои дупките и до момента в който ги преброи да пропеят първите петли и той да изчезне.

Караконджули

 Бродници

Друг прочут представител на бродниците е караконджулът. Той е злотворен дух, само че не нанася трайни вреди на хората. В националната визия това е получовек и полукон. Главата и предните крайници имат човешки черти, а тялото му има белезите на коня. Той и ма и крила, с които лети. Ако човек замръкне на открито, караконджулът може да го възседне и да го язди, до момента в който пропеят първите петли.

Таласъми

Таласъмите също са представители на бродниците. Те пораждат, когато сянката на човек бъде зазидана в градежа на постройка. Най-често това е жена, която плаче, или мъж, който свири на дудук или гайда. През деня таласъмите се крият в избата или на тавана. Тези блуждаещи духове търсят място, където да се заселят, като се пробват да прогонят хората, създавайки звук в дома, където са се настанили.

За отбрана от тези зловредни и рискови духове народът е основал редица забрани, които би трябвало да се съблюдават. Най-простата от тях е по времето, когато бродниците обикалят в човешкия свят да не се замръква на открито, да се пази къщата да не обхванат вътре, да се носят всевъзможни талисмани за предотвратяване, които понижават тяхната мощ.

Вижте още истини и легенди за вампирите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР