Митата върху вноса на стомана в САЩ, въведени от президента

...
Митата върху вноса на стомана в САЩ, въведени от президента
Коментари Харесай

За някои работници в САЩ митата на Тръмп може да са последният пирон в ковчега

Митата върху вноса на стомана в Съединени американски щати, въведени от президента Доналд Тръмп, ще основат работни места, само че може да закрият доста повече.

Атмосферата е напрегната в този цех за пирони в американския щат Мисури, защото служащите се притесняват, че митата, наложени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана, може да им костват работата.
Mid Continental Nail Corporation е била просперираща компания, наемаща към 500 души в Поплар Блъф - индустриално градче със 17 хиляди поданици в централната част на Съединени американски щати.

Предприятието се безпокои от въведените наскоро мита от 25% върху вноса на стомана, като предизвестява, че има риск да затвори. Компанията била принудена да увеличи цените на своята продукция, с цел да компенсира спомагателните разноски, само че към този момент не конкурентна на пироните, създавани в чужбина. Готовата продукция не се полза на влизане в Съединените щати.

Тези мита не са " изключително мъдра политика ", показва Крис Прат, финансов и действен шеф на Mid Continent. " Ние би трябвало да я променим ", споделя той пред " Франс прес ".

В сграда, наподобяваща на обор, служащи размотават великански бобини от стоманена тел измежду десетки бръмчащи и скърцащи машини. Миризмата на нагорещен метал и прахуляк бие в носа още на влизане на фона на мощния звук от разнообразни направления - нещо, което прави слагането на тапи за уши наложително. " Хора като нас, мислехме ние, най-големият производител на пирони в Съединени американски щати, нашите работни места би трябвало да бъдат сигурни. Очевидно казусът не е подобен ", отбелязва Шон Хюи, който е началник-смяна.

Много служащи в завода са дали своят вот за Тръмп. Президентът на Съединени американски щати е получил в региона над 60% на изборите през 2016 година Работниците в предприятието харесали обещанието на Тръмп да възроди американското промишлено произвеждане.

При равни условия

" Просто желая да видя една Америка при равни условия (с другите страни). (Тръмп) наподобява, демонстрираше интерес да направи това ", акцентира Хюи. Подкрепата за милиардера се резервира, само че тези чиновници желаят новите мита да не важат за техния цех, с цел да може той да продължи да внася евтина стомана от мексиканската група Deacero, неговия притежател.

Молбата им обаче е единствено една от над 20-те хиляди, получени от администрацията на Тръмп.

Според управлението на предприятието обстановката е незабавна: поръчките са намалели със 70% и един от трите завода в комплекса в Поплар Блъф към този момент е затворен. 60 служащи били съкратени и стотици други може да бъдат сполетени от същата орис. Ако нищо не се промени до края на лятото, допустимо е самата компания да бъде закрита.

А Mid Continental, на която се пада дял от 50% от пироните, създадени в Съединени американски щати, е основен стопански фактор в района. Работата ѝ в компанията е единственият източник на приходи за 54-годишната Даян Брогдън, оператор на машина, и за нейната щерка, която учи в университет. " Страхувам се да не изгубя всичко, което имам. Мисля, че съм прекомерно остаряла, с цел да стартира всичко изначало ", доверява тази жена, която работи в предприятието от осем години и си е купила къща единствено преди няколко месеца.

Тя към момента е благосклонно настроена към американския президент, само че желае той да преразгледа някои свои решения, " взимайки поради, че хора може да останат без работа поради някои негови ограничения ". Чувство, което е споделяно от мнозина нейни сътрудници. С вярата да привлекат вниманието на милиардера, те почнали медийна интервенция с отворено писмо, оповестено на цяла страница в локален вестник.

Ответни ограничения

Тези мита обаче се оказаха от изгода за други предприятия: производителят на стомана US Steel приключи " техническата безработица " на 500 свои чиновници, с цел да усили потенциала на един от своите фабрики, намиращ се на два часа и половина път от Поплар Блъф.

Сам Андърс, на 28 години, става директен очевидец на това активизиране на металургичния бранш, защото пътува от град на град, работейки за компания, която поддържа пещи. Тя не съумява да смогне на търсенето. Андърс прочее е в Поплар Блъф за ремонтни действия в цех за произвеждане на мотори, който се намира тъкмо против този за пирони.

Десетки хиляди работни места ще бъдат основани в металургичния бранш с помощта на тези мита, само че е допустимо стотици хиляди други да изчезнат поради ответните ограничения на засегнатите страни.

Лора Бом, икономист от изследователския институт Trade Partnership Worldwide, чака да бъдат закрити до 400 000 работни места в Съединени американски щати. " Вече виждаме това, споделя тя. Има работни места, зависещи от стоманата - от пироните до колите. Ще бъдат изгубени работни места и в заведенията за хранене да вземем за пример, тъй като хората, които остават без работа, не вървят към този момент по заведения за хранене. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР