Мистерията с това кой трови въздуха в градовете с тецове,

...
Мистерията с това кой трови въздуха в градовете с тецове,
Коментари Харесай

Екоминистърът защити горенето на отпадъци в тецовете

" Мистерията " с това кой трови въздуха в градовете с тецове, които горят отпадъци, още мъчи екоминистъра Нено Димов. Във вторник той разяснява казуса със замърсяването на Русе, Нова Загора, Бургас и Перник. Трудно е да се каже кой трови въздуха, защото той се популяризира, откри Димов. Той за следващ път на процедура отбрани горенето на боклуци, само че уточни, че България била единствената страна в Европейски Съюз, която е наложила ограничаване за вноса на боклук за изгаряне в дадена апаратура - до 50%.

" Целта на европейската политика въобще е в границите на 10 - 15 години да се депонират не повече от 10%. Това значи, че при максимума за преработване от 65% има една разлика от 25 на 100 най-малко, която би трябвало да се изгаря ", сподели Димов пред Нова тв. Министърът обясни, че превозът на отпадък се регламентира по два метода. Първият е посредством включването му в така наречен " зелен лист ", боклуците от който могат да се транспортират свободно из Европа. Другият се отнася до боклуци, за които би трябвало особено позволение от съответната страна. Данните за това какъв брой отпадък се изгаря от зеления лист обаче стават ясни на всеки две години.

" За 2018 година разрешението за импорт на боклуци в България е за към 85 000 тона. В тецовете са изгорени под 3% ", регистрира той. В същото време имало и обилни количества изнесен български отпадък в европейски страни, сподели министърът, без да посочи съответните дестинации.

Вместо да разяснява инспекциите в тецовете всъщност, Димов реши единствено да обясни процедурата - че те би трябвало да получат позволение, с цел да горят боклуци. Така например свързваната с предприемача Христо Ковачки централа  " Брикел " е показала капиталово желание, което би трябвало да мине през преценка за оценка за влияние върху околната среда и по-късно през сложно позволение. Според обяснението на Нено Димов това, което се е случило в централата през предишния месец и за което бяха подадени сигнали, било пробно изгаряне, с цел да могат да се създадат съответните замервания на замърсяванията на въздуха. Той обаче ще пита районната екоинспекция за какво е било позволено изгаряне в подобен размер. Точно какъв е бил размерът на изгорения отпадък не бе конкретизирано.

Неясно за министъра остава и това кой замърсява Перник. Преди две седмици Димов съобщи, че не може да се каже сигурно, само че в ТЕЦ  " Перник " било засечено " придвижване на боклуци ". Тогава, вместо да ревизира какво се случва в централата, екоминистерството прикани за помощ от ДАНС и Министерство на вътрешните работи, с цел да се откри кой е източникът на замърсяването. От прокуратурата подредиха серия инспекции в част от централите от орбитата на Ковачки, а екоминистерството подреди ТЕЦ  " Перник " да спре два от трите си парогенератори. Заповедта изтрая тъкмо седмица, след което падна в съда и централата продължи да пуши.

 

ПРОВЕРКА

Министър Димов заяви, че е наредил в Перник да се инсталира загадка станция за чистотата на въздуха сега, в който тецът временно спря работа. " Вчера приключи тази седмица, в която половината време централата не беше работила, а в другата половина работеше единствено с позволеното гориво - въглища. Резултатът беше, че откакто тецът заработи, се покачиха внезапно излъчванията на серни окиси, което е напълно обикновено. И другото, което се увеличи, са фините прахови частици ", призна министърът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР