Мистерията около промяната на ЕГН на убития Мартин Божанов -

...
Мистерията около промяната на ЕГН на убития Мартин Божанов -
Коментари Харесай

Мистерията с двете ЕГН-та на Мартин Божанов се задълбочава

Мистерията към смяната на ЕГН на убития Мартин Божанов - Нотариуса се задълбочава, без виновните институции да хвърлят някаква светлина върху проблема. " Сега " попита Софийския районен съд (СРС) дали там има дело за смяна на ЕГН на Божанов, както и с какви претекстове е позволена смяна в данните. От съда дадоха отговор, че " след осъществена информация в деловодните системи и архива на СРС за съществуване на формирани цивилен каузи по реда за смяна на име, ЕГН или дата на раждане със страна Мартин Ангелов Божанов (Мартин Ангелов Ангелов), не се откриха данни ".
В началото на седмицата районният министър Андрей Цеков изясни, че смяната на ЕГН става посредством правосъден акт и по реда на охранителните производства за определяне на обстоятелства по Гражданския процесуален кодекс. " За страдание този вид искови производства, изключително в годините преди присъединението на България към Европейски Съюз, беше употребен главно за превъзмогване на черни печати в паспортите за хора, които работеха незаконно ", разгласи Цеков. " Най-вероятно инспекцията в Министерство на регионалното развитие ще откри съществуването на сходен правосъден акт. Оттам нататък ще би трябвало да се види кой е този съд и въз основата на какви доказателства е постановил тази смяна ", добави той. Логиката е това да е станало в Софийския областен съд, защото Божанов е роден в София.
ГРАО към този момент излезе с някакви обяснения по проблема, само че те надалеч не хвърлиха светлина върху проблема, а даже го задълбочиха.
Убийството на Божанов на 31 януари отприщи лавина от разкрития за " брокерската " му активност в правосъдната система и групата към него за напън върху магистрати. В момента прокуратурата проверява проведена незаконна група, обвързвана с това. Отделно активността му се изследва от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. Действа и нарочна парламентарна комисия, която ще разнищва връзките на Нотариуса. Очаква се комисията да изслуша и и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Междувременно в общественото пространство към този момент циркулират списъци на магистрати, които са били членове на клуба на Божанов SS, намиращ се в непосредствена непосредственост до закритите към този момент спецсъдилища и прокуратури. Прокуратурата обаче не е удостоверила публично нито едно от имената в описите. Още един сюжет
През седмицата имаше и още един сюжет към Божанов, който, става известно, занапред ще се развива. Става дума за отхвърли на Районната прокуратура в Ловеч е отказала да образува следствие по сигнал против Божанов. Сигналът в Ловеч против Божанов е за това, че той употребява неистинен документ - прелиминарен контракт, посредством който желае да ощети някогашната си брачна половинка и да вземе нейния полагащ се дял от къща. Този документ е кредитиран от прокуратурата на три равнища - районно, окръжно и апелативно, описа bTV. Мотивът на прокуратурата да не ревизира документа е, че той носи дата от 2017 година, което изключва по отминалост преследването на вероятно закононарушение.
Става дума за същия парцел, поради който се е водило и делото в Районния съд в Луковит, обсъждано от съдия Владислава Цариградска. Именно поради този заможен спор Цариградска е притискана да си направи отказ и е заплашвана в правосъдната зала, от която Божанов демонстративно си потегля на 14 януари 2020 година, когато чува отхвърли за отказ. Делото е заведено от актуалната брачна половинка на Божанов - Гергана против него и против някогашната му жена Адриана Божанова. Новата госпожа Божанова желае да бъде приет прелиминарен контракт за прекачване на парцел в с. Карлуково. Божанов признава претенциите на новата си брачна половинка, а някогашната му жена твърди, че двамата са се споразумели в нейна щета с единствената цел да бъде лишена от полагащия ѝ се дял от съпружеската имуществена общественост. 
В последна сметка Цариградска отхвърля желае на Гергана Божанова. Окръжният съд в Ловеч удостоверява това решение, а Върховният касационен съд не допуска обжалване и по този начин въпросът е затворен. Съдилищата откриват, че парцелите, разказани в нотариалния акт, предварителния контракт и скицата не подхождат на действителното състояние, като се изключи поземления парцел. Двуетажната стопанска сграда от документите е съборена, а в парцела има солидна двуетажна къща с беседка и заслон. Въпросните постройки са съществували и при подписването на предварителния контракт на 4 септември 2017 година, а въобще не са отразени в него. Там е описана паянтова жилищна постройка на един етаж и двуетажна паянтова стопанска постройка.
Затова съдиите одобряват, че страните са се споразумели за прекачване на правото на благосъстоятелност върху изчезнали обекти, което дефинира и предмета на контракта като " неосъществим ".
Отправиха въпроси към прокуратурата за претекстовете на прокуратурата, както и кой магистрат е постановил отхвърли. Зам.-апелативният прокурор на Велико Търново Светослав Калчев отговори, че по сигнал на А.С.С. срещу Мартин Божанов Районната прокуратура в Ловеч е направила проверка и с разпореждане от 5 октомври 2023 година е отказала да образува досъдебно произвеждане. След тъжба против отказа Окръжната прокуратура в Ловеч го е удостоверила на 6 ноември 2023 година След това е сезирана и апелативната прокуратура. Тя преценя, че има данни за документно закононарушение и изпраща преписката на Районния съд в Ловеч, за " реализиране на правосъден надзор върху доказаното разпореждане за отвод да се образува досъдебно произвеждане ". Установено е още, че Районният съд в Ловеч е трансферирал делото на Районния съд в Луковит през декември м.г. До момента няма произнасяна на съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР