Мистерия на почти век беше разбулена. Непозната досега картина на

...
Мистерия на почти век беше разбулена. Непозната досега картина на
Коментари Харесай

Появи се непозната досега картина на Владимир Димитров-Майстора

Мистерия на съвсем век беше разбулена. Непозната до момента картина на Владимир Димитров-Майстора, считана даже за градска легенда, изненадващо се появи в Художествената изложба в Кюстендил. Експертите дефинират появяването на творбата като емблематично събитие, заяви Нова телевизия.

От десетилетия за съществуването й се приказва съвсем като за легенда. В продължение на 80 години се счита, че има единствено един портрет на Дафина, която е наречена българската Мадона. Образът й обикаля света, а светът за нея е кюстендилското село Шишковци. Там става муза на Владимир Димитров-Майстора за една от най-известните му картини.

„ Когато той основава творбата " Мома измежду ябълки ", Дафина е болна от туберкулоза и скоро по-късно тя умира напълно млада ”, споделя художникът Евгени Серафимов. И добавя, че измежду художниците има легенда, че Майстора рисува на нейните опечалени родители един портрет, който им го подарява.

Картината е останала скрита съвсем век. Донесена е от хора, поискали анонимност.

„ Автентичността на творбата е 100% потвърдена. Въпреки това, на нас, занапред ни следва още изследване на самата работа. Не е значимо от кое място е пристигнала и коя е Дафина, а че се появява едно произведение, което добавя пъзела в цялата му цялост ”, сподели още уредникът в Художествена изложба " Владимир Димитров-Майстора " Светла Александрова.

Картината към този момент остава в Художествената изложба. Тя е преотстъпена от притежателите си за период от 5 години. След появяването й хора от Кюстендил вземат решение да съберат средства във фонд, с цел да изплатят Дафина за галерията и тя да остане вечно в родния си край.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР